Hrvatski radio

Radio Zadar

Kneževa palača: Novi kulturni centar Zadra

11.06.2015.

14:26

Autor: Ante Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoć su na maloj svečanosti otvoreni radovi na rekonstrukciji vrijedne zadarske građevine - Kneževe palače, čime će u ljeto iduće godine taj dio Zadra postati novi društveni, kulturni i turistički centar grada. Riječ je o projektu teškom 35 milijuna kuna koji gotovo u cijelosti financira EU i to bespovratnim sredstvima.

Priprema projekta obnove Kneževe palače dugo je trajala. Kad je poslan pred EU, imao je sve što je trebao imati. Upravo su ga zbog toga, između 150 projekata, i izabrali za financiranje bespovratnim sredstvima od čak 95 posto. Ostatak financira Grad Zadar.

Odluka svih odluka EU da se građevini udahne život i da se osmisli daljnji razvoj. Nadam se da će Zadrani dobro kao što ste dobro napravili projekt za aplikaciju isto tako dobro realizirati i projekt i da ćemo stvarno za 1,5 godinu pristupiti otvaranju objekta.
Prvi dio - priprema i kandidatura je uspješno odrađen.
Ostaje ovaj drugi dio posla koji je uglavnom sada na izvođačima radova i na nadzoru. Na njima je sada velika odgovornost, moraju i svjesni su što znači ovo ovome gradu, što znači ovo za kulturu ovoga grada i što znači ovo za budućnost ovoga grada.
Tako je nakon nešto više od tri godine Kneževa palača zatvorila vrata, a počela je rekonstrukcija objekta koji je tijekom rata imao nekoliko izravnih pogodaka. ''Obnova i turistička valorizacija kulturno turističkog kompleksa Kneževe palače'', trenutačno je najveći i najzahtjevniji zadarski projekt financiran iz EU fondova. Rok završetka je do kraja ljeta iduće godine.
Nije kratak rok upravo zbog svih ovih predradnji koje su trajale 15-20 godina. Zato nijeprekratak rok, razumijete. Unijeti nekakav sadržaj građevini iznutra, obložiti, obući eksponate koje ima NMZ, koji će se restaurirati, ako nisu već.
Grad Zadar priprema još niz sličnih projekata za kandidaturu za EU fondove, od Providurove palače do poduzetničkog inkubatora.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.