Hrvatski radio

Radio Zadar

Kneževa unplugged: pobjednik RushIn

16.11.2020.

06:40

Autor: rzd

Kneževa unplugged: pobjednik RushIn

Kneževa unplugged: pobjednik RushIn

Foto: - / -

Pobjednik natjecanja Kneževa unplugged: Bee250ven je RushIn, odnosno Filip Rušin, 26-godišnji Slovak koji u Zadru živi od 2014. godine.Drugonagrađeni je Joso Svorcina, treću nagradu osvojio je Goran Markov Knežević,

Pobjednik natjecanja Kneževa unplugged: Bee250ven je RushIn, odnosno Filip Rušin, 26-godišnji Slovak koji u Zadru živi od 2014. godine. Prvak je Slovačke 2018. u beatboxu, član a capella grupe A.K.A Crescendo, benda Matija Cvek & Funkensteins, benda No Ordinary a u Zadru je otvorio i prvu školu beatboxa u Hrvatskoj.
Beatboxing je tehnika glasovnog imitiranja ritam mašine nastala u hip-hop kulturi 1980-ih godina, no počeci sličnih tretmana ljudskoga glasa zabilježeni su i mnogo ranije, primjerice u afričkoj tradicijskoj glazbi, američkom folkloru i jazzu (posebno Bobby McFerrin).

Drugonagrađeni je Joso Svorcina, Zadranin koji je završio srednju glazbenu školu u usmjerenju za glazbenika gitarista, prvi je tenor gradskog zbora Zoranić a nastupio je na električnoj gitari uz pratnju matrice.

 

kultna kantautorska figura kninske scene 80-ih godina prošlog stoljeća, koji danas djeluje u Zagrebu gdje njeguje svoj glazbeni i poetski senzibilitet namijenjen onima koji umiju prepoznati skriveno glazbeno blago.

U glazbenom žiriju ove godine su bili zadarska sopranistica međunarodne karijere Nela Šarić, Stipe Bujas, frontmen kultnog zadarskog punk benda Alergija; Tomislav Košta, dirigent HPGD "Zoranić", najstarijeg zadarskog zbora koji djeluje od 1908. godine, te Stjepko Galović, poznatiji kao Kandžija, najuzbudljivije ime hrvatske hip-hop scene, koji je nastupio i u ulozi voditelja.

Uoči koncerta održala se dodjela likovnih nagrada koje je uručio Josip Zanki. Prvu nagradu osvojila je dizajnerica i arhitektica Nera Nejašmić Kozina, drugu student zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Ivan Stanišić, a treću multimedijalna umjetnica Vesna Mačković. Posebnu nagradu za učenički rad osvojila je Anđelina Fajt, učenica 3. a razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, pod mentorstvom Josipa Mišulića.

Kneževa unplugged je projekt Koncertnog ureda Zadar, koji je dobio potporu Ministarstva kulture na natječaju Razvoj publike u kulturi 2019. i 2020. godine. Ciljevi projekta su afirmacija mladih glazbenika i vizualnih umjetnika te razvoj publike. Razrađen je natjecateljski format, s fokusom na kreativnost izričaja i komunikaciju s klasičnom glazbom.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.