Hrvatski radio

Radio Zadar

Kolovoz donosi Stream Zadar u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla

31.07.2022.

15:44

Autor: Radio Zadar

Stream radionice

Stream radionice

Foto: - / -

U prostorima Zadarskog plesnog ansambla odvijaju se radionice u periodu od 11. do 23. kolovoza, kada počinje Monoplay - festival suvremenog plesa posvećen solo formi.

Galerija
Stream radionice, Foto: -/-
Radionice Stream, Foto: Tone Stojko/-

Svojom tradicijom i pedagoškom praksom na području suvremenog plesa, Zadar se nametnuo kao idealan lokalitet za provedbu programa platforme STREAM ZADAR koja implementacijom svog programa objedinjuje edukativno-izvedbeni ciklus "zadarskog plesnog ljeta". U prostorima Zadarskog plesnog ansambla odvijaju se radionice u periodu od 11. do 23. kolovoza, kada počinje Monoplay - festival suvremenog plesa posvećen solo formi.


STREAM ZADAR, u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla, je platforma edukativnih sadržaja koja se u širem smislu bavi suvremenim plesom i kazalištem, a u užem nadogradnjom vještina i virtuoznosti brojnih izvođačkih disciplina. Smišljena je kao ciklus radionica specifičnih sadržaja koje upotpunjuju praksu suvremenog plesa, ali i općenito svjesnog bavljenja tijelom. Sustavni pristup ovih radionica temelji se na somatskim praksama poput Klein Technique, razvoju koreografskih vještina i istraživačkih procesa, ali i radionicama za stručnu i širu javnost posvećenim izvještavanju i praćenju suvremenog plesa i kazališta.


Stream ove godine otvara legendarna radionica Klein tehnike™ s Hannom Hegenscheidt, certificiranom pedagoginjom koja već desetu godinu zaredom podučava na Stream-u. Radionica započinje 11. i traje do 15. kolovoza u dvorani Zadarskog plesnog ansambla, a prvenstveno je namijenjena plesačima, glumcima, sportašima, fizioterapeutima, ali i svima koji žele produbiti svoje znanje o funkcionalnosti tijela.

Klein tehnika je somatska tehnika osmišljena kako bi potpomogla zdravo kretanje i prevenciju ozljeda. Naglasak stavlja na kretanje iz najdubljeg strukturnog i energetskog tkiva – kosti, a fokus prakse je na analizi i pročišćavanju pokreta te na razumijevanju mehanike tijela kroz aktivaciju najdubljeg mišićnog sloja. Više informacija možete pronaći na stranici: http://www.kleintechnique.com .


Potom od 16. do 19. kolovoza slijedi radionica Balet za suvremene plesače s Libby Farr, baletnom umjetnicom svjetskog glasa koja je napravila veliki pomak u baletnoj pedagogiji za plesače suvremenog plesa i baletnih pedagoga koji se orijentiraju za takvu vrstu pedagogije.

Sat baleta polaznicima omogućuje osvještavanje tijela putem raspoznavanja koštano-mišićnih struktura kroz vježbanje i ponavljanje baletnog vokabulara. Kod vježbi na štapu naglasak je na izolaciji i otpuštanju zglobova u svrhu osvještavanja snage centralnog dijela tijela i pokreta koji omogućuju funkcionalno poravnanje. Vježbama na centru plesače se potiče na primjenu pravilnog tjelesnog poravnanja prilikom premještanja težine i nošenja tijela kroz prostor. Motivacija, flow i momentum ključni su elementi koji pomažu plesaču kretati se iz centralnog dijela tijela i dubinskih skupina mišića, čime postižu slobodu u dinamici i izražavanju.


Edukativni dio zadarskog plesnog ljeta zatvorit će radionica Call and Response Maše Kagao Knez, plesačice, koreografkinje i glumice koja se školuje na Školi tradicionalnog i suvremenog afričkog plesa Georges Momboye u Parizu i Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju (AGRFT) u Ljubljani.

Koristeći stavove zapadnoafričke plesne tradicije, principe suvremenog plesa i funkcionalnu praksu, radionica ohrabruje plesače na nadogradnju vlastitog plesnog izričaja i produbljivanje senzibiliteta u interpretaciji istog. Radionica se fokusira na svjesnost, preciznost, smjer pokreta i muzikalnost. Također se radi na odnosu između pokreta i ritma: dah kao ritmička komponenta, ritam kao polazište istraživanja, načini stvaranja fraza pokreta kao odgovor na ritmičke obrasce. U terminu od 20. do 23. kolovoza polaznici će osim rada na samoj radionici pripremiti i kratke plesne i koreografske kompozicije kojima će se otvoriti izvedbeni dio ciklusa: Monoplay – četrnaesti po redu festival posvećen solo formi koji će trajati od 23. do 27. kolovoza.

Pokrovitelji edukativnog ciklusa STREAM Zadar su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zadar, Zadarska Županija i Zaklada Kultura nova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici