Hrvatski radio

Radio Zadar

07:18 / 30.05.2016.

Autor: tp

Koncert Zadarskog komornog orkestra- za kraj sezone Beethoven i Mozart

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski komorni orkestra pod ravnanjem Ivana Repušića održat će večeras svoj posljednji koncert u ovoj sezoni. Izvest će Beethovenovu 8. Simfoniju u F - duru, te Mozartovu Sinfoniju concertante za flautu, obou, rog i fagot u Es-duru. Koncert započinje u 21:00 sat.

Šef dirigent Zadarskog komornog orkestra, Ivan Repušić, nakon najnovije vijesti da od sezone 2017. / 2018. postaje šef – dirigent Orkestra Minhenskog radija (MünchnerRundfunkorchesters), dolazi u rodni Zadar u kojem će u ponedjeljak 30. svibnja ravnati Zadarskim simfonijskim orkestrom.

Prije ljeta zadarski gudači pod palicom svog šefa – dirigenta donose koncert pod nazivom U simfonijskom ruhu. Naime, već smo kroz posljednjih nekoliko godina navikli na koncerte na kojima Repušić, komorni ansambl pretvara u simfonijski i s njime izvodi zahtjevna djela klasične glazbene literature. Marljivi Zadrani tako su do danas izveli brojne simfonije W. A. Mozarta, J. Haydna, a osobito se ponose izvedbama Beethovenovih simfonija. Od sveukupno devet velebnih simfonija velikog romantičara, Zadarskom komornom orkestru ostalo je tek nekoliko. Nakon što su na slavljeničkom koncertu izveli 1. Simfoniju, a prošloga ljeta 7. i 4., Orkestar će na ovom koncertu izvesti 8. Simfoniju u F – duru. Skladateljsko ostvarenje četrdesettrogodišnjeg, tada već nagluhog majstora Ludwiga van Beethovena zrela je  i zahtjevna partitura koja će se po prvi puta naći na pultevima ovog 56. godina starog orkestra.

Izvedbi će prethoditi atraktivna Mozartova Sinfonia concertante za flautu, obou, rog i fagot u Es-duru, KV 297b u kojoj će kao solisti nastupiti slovenska flautistica Milena Lipovšek, profesorica na Muzičkom konzervatoriju u Ljubljani i Celju, slovenski hornist Boštjan Lipovšek, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Ljubljani, te članovi Simfonijskog orkestra HRT – a, oboist Dario Golčić i fagotist Žarko Perišić.

Koncert započinje u 21:00 sat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.