Hrvatski radio

Radio Zadar

08:44 / 23.10.2020.

Autor: Radio Zadar

Konferencija kao poticaj za suradnju kulturne scene Zadra

Konferencija kao poticaj za suradnju kulturne scene Zadra

Konferencija kao poticaj za suradnju kulturne scene Zadra

Foto: - / -

U Kneževoj palači danas se održava konferencija na temu sudioničkog upravljanja u kulturi i promišljanja rada kulturno-umjetničkih centara danas - Pogled u budućnost. Konferencija će ugostiti brojna renomirana imena s kulturne scene u Hrvatskoj.

Grad Zadar, kao jedinica lokalne samouprave, sustavno radi na osiguravanju opstojnosti onima koji rade na obogaćivanju svoje sredine, osiguravajući im, između ostaloga, adekvatan prostor i mogućnosti napredovanja u vidu otvorenog dijaloga ili, pak, subvencioniranja kulturnih i drugih sadržaja. U novije vrijeme ono se ponajviše očituje u rekonstrukciji dijela bivše vojarne Stjepana Radića u dugo godina priželjkivan Centar za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade, prvi takve vrste u gradu, u neposrednoj blizini Gradske knjižnice Zadar te s rokom završetka do sredine 2021. godine.

Projektom financiranim iz natječaja Kultura u centru u isto vrijeme Grad radi na jačanju kapaciteta javnih institucija i organizacija civilnog društva, odnosno, nezavisne scene, kako bi pri ulasku u Centar, koji će im postati novi dom, stvorili uspješnu koheziju koja će biti podloga za kvalitetan rad i kreativnost na svim razinama. Nakon dvogodišnje intenzivne suradnje s relevantnim dionicima iz područja sudioničkog upravljanja u kulturi na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i sustavnih konzultacija s predstavnicima civilnog društva, održava se konferencija ujedno financirana kroz projekt „ZadrugArt – platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra“ (ESF) u suradnji Grada Zadra, Zajednice udruga Centar nezavisne kulture, Gradske knjižnice Zadar i Koncertnog ureda Zadar.

Glavna tema konferencije je sudioničko upravljanje u kulturi i promišljanja rada kulturno-umjetničkih centara danas gdje će posjetitelji imati prilike čuti o perspektivama i izazovima demokratskih kulturnih politika za 21. stoljeće, o praksi civilno-javnog partnerstva Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade - POGON kao i Centra za urbanu kulturu - Kino Šiška iz Slovenije, ali i o praksama gradskih uprava - Grada Splita i Grada Zadra. Osim toga, bit će riječi o razvoju publike, ali i o promišljanju brendiranja Centra za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade u Zadru.

Konferencija se održava od 9.00 do 15.30 sati u koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u Zadru.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.