Hrvatski radio

Radio Zadar

Ljetna škola hrvatskoga folklora

02.08.2013.

12:28

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadar je po prvi puta domaćin Ljetne škole hrvatskoga folklora, koju od 1994. godine dvaput godišnje organizira Hrvatska matica iseljenika.

U prostoru omladinskoga hostela na Boriku okupilo se više od 60-ero polaznika, mahom mlađih naraštaja naših iseljenika i dijaspore. 

Prva ljetna škola hrvatskoga folklora održana je prije pedeset godina pod vodstvom velikana hrvatske folkloristike dr. Ivana Ivančana, a 1994. godine njezinu organizaciju preuzima Hrvatska matica iseljenika. Dvaput godišnje, tijekom zime i ljeta, pohađaju je mladi naraštaji naših iseljenika i dijaspore. Ove godine najviše ih je iz Njemačke, no stigli su i folkloraši iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Država, Mađarske, Slovačke, Srbije te iz Hrvatske napominje Srebrenka Šerfić, voditeljica za kulturu Hrvatske matice iseljenika.

Mladi folkloraši po prvi puta imaju prigodu naučiti nešto i iz narodne baštine gradišćanskih Hrvata iz Austrije, čemu će ih podučiti Štefan Novak iz Beča.

A, osim folklora gradišćanskih Hrvata na rasporedu ovogodišnje ljetne škole, do 10. kolovoza, su plesovi, pjesme, glazba i nošnje iz sjeverozapadne Hrvatske, Gorskoga Kotara i Istre.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.