Hrvatski radio

Radio Zadar

Ljetne večeri Dragon teatra

02.08.2013.

08:56

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Večerašnjom predstavom "Buža", koja se od 21 sat odigrava u dvorištu iza Osnovne škole Petar Preradović Dragon teatar počinje reviju LJETNE VEČERI DRAGON TEATRA, koje će se odvijati kroz mjesec kolovoz.

Dragon će odigrati sve svoje predstave, a 14.08.  prezentirati rad off profesionalne scene premijerom predstave "Kralj Ubu" prema djelu Alfreda Jarrya.

Samostalna kazališna ekipa, u suradnji s Teatrom Verrdi i Obrovačkim kulturnim ljetom, 08.06. 2010. godine izvela je premjerno predstavu 'Buža' u dvorani bivšeg kina „Pobjeda“ pokazala je kako predstava ne mora blistati kazališnim imenima i skupim dekorom, da bi dotaknula publiku.

Nakon premijere predstava je odigrana dvadeset i četiri puta. Nakon „Buže“ ekipa samostalaca osniva umjetničku organizaciju „Dragon teatar“ i nastavlja sa kazališnim stvaralaštvom. Slijedi predstava „Anđeli babilona“, a potom i predstava za djecu „Pipi Duga Čarapa“, te mjuzikl - predstava za djecu i mlade „Sirena Mariola“.

Buža na zidu može postati uzrokom sukoba između susjeda, predmetom sudskog procesa, ali i otkriti složene međuljudske odnose, ljudske slabosti i neka sjećanja koja bi radije zaboravili.

Tople ljetne večeri susjedima šjor Viti (Mimi Zadarski) i šjor Peri (Miro Pucar) uglavnom su prilika za prazno prigovaranje i ogovaranje preko balkona, ali kada se između zidova njihovih spavaćih soba pojavi sporna rupa, smiješne prepirke na momente poprimaju intimniji karakter i otkrivaju neke od prešućenih tajni.

Nesretna buža postaje predmetom policijske istrage i sudskog procesa (oba ova organa vlasti tumači Vinko Radovčić) i dovede do niza smiješnih situacija koje variraju na rubu farse i groteske.

Kad policija razdvaja susjede - Miro Pucar kao Pere, Vinko Radovčić kao policajac i Mimi Zadarski kao šjor Vito

Zanimljiv zadarski dijalekt, dinamični i brzi obrati te sulude transformacije kojima Pucar prelazi iz uloge Pere u ulogu njegove supruge Terezije, mame smiješak publike. Brzu radnju prati i scena koja se jednako brzo transformira iz tržnice u sudnicu, spavaću sobu, balkon, ali i neke upečatljive situacije poput pripremanja (pravog!) roštilja na kazališnim daskama.

"Buža" je ispovjedaonica, gorko-slatka priča o ljudskim karakterima, mediteranskom mentalitetu gdje susjed o susjedu zna više nego o samom sebi, likovima koji se vole, mrze, podbadaju, namještaju, potkupljuju, ali koji ne mogu jedni bez drugih. Likovi koji su jači na riječima nego na djelima, u biti ranjivi i koji će svojim slabostima izazvati smijeh, ali i gnušanje jer o njima otvoreno govore

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.