Hrvatski radio

Radio Zadar

Ljudsko tijelo kostimirano u književni tekst

10.03.2017.

07:06

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Judite zadarske kulture naziv je izložbe fotografija koju je u Gradskoj loži postavila osamnaestogodišnja Tonia Jurišić. Objedinjujući likovnu, književnu i kazališnu umjetnost, autorica se poslužila aktom kao platnom. Gola tijela četiri Zadranke obukla je u stihove Marulićevog epa Judita.

Stručnu koncepciju izložbe i likovni postav osmislila je Marija Šarić Ban u suradnji s Narodnim muzejem Zadar i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar.

Ovo je druga samostalna izložba Tonie Jurišić, učenice IV razreda Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zadru, smjer Fotografski dizajn. Fotografije su nastale u procesu priprema maturalnog rada. Tonia Jurišić izabrala je temu akta, inspiriranu književnim djelom Marka Marulića, Judita. Nastale fotografije objedinila je pod imenom Judite zadarske kulture. Ovom izložbom Narodni muzej u suradnji sa Marijom Šarić Ban proširuje suradnju sa Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zadru želeći potaknuti rad budućih mladih umjetnika, predstavljanjem njihovog rada, nastalog u procesu edukacije u školi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.