Hrvatski radio

Radio Zadar

Luka Jelić: počeci znanstvene djelatnosti u Hrvatskoj

25.10.2019.

13:37

Autor: Dorotea Perović

Luka Jelić: počeci znanstvene djelatnosti u Hrvatskoj

Luka Jelić: počeci znanstvene djelatnosti u Hrvatskoj

Foto: - / -

Arheološki muzej Zadar, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Zadru i Arheološki muzej u Splitu priredili su, u crkvi sv. Donata, izložbu "Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. st. u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića".

Počeci znanstvene djelatnosti na području Hrvatske, posebice na području Dalmacije, vezuju se za lik i djelo prof. dr. Luke Jelića. Taj istaknuti arheolog, povjesničar, prirodoslovac, kulturni djelatnik, svećenik i planinar, rođen 1864. godine u Vranjicu, najplodnije razdoblje svog znanstvenog djelovanja proveo je upravo na zadarskom području. 

Studijskom tematskom izložbom predstavljeno je istraživačko, znanstveno i kulturno djelovanje kojim je Luka Jelić zadužio Zadar, Nin, Biograd na Moru te općenito šire zadarsko područje. Izložba je postavljena u crkvi sv. Donata i Arheološkom muzeju u Zadru - mjestima koja evociraju vrijeme Jelićeva djelovanja i rada na zadarskom području.

Predstavljena je dosada nepoznata ili nedovoljno poznata građa koja dokumentira krajolike i spomenike krajem 19. i početkom 20. st. kroz prizmu prvih istraživanja zadarskog područja te početke primjene znanstvene metodologije i dokumentacije koje je provodio Luka Jelić. Spomenuta građa potječe iz njegove bogate arhive pohranjene u Arheološkom muzeju u Splitu.

U Arheološkom muzeju Zadar izložena je originalna građa iz Jelićeve arhive koja svjedoči o njegovu životu, izobrazbi (diplome, pisma i dr. ) i znanstveno-istraživačkome radu (rukopisi, terenski dnevnici, fotografije, tehnička dokumentacija itd.).

Drugi dio izložbe postavljen u galeriji crkve sv. Donata kroz predstavljene plakate, karte i fotografije tematski obrađuje kulturne, prirodne, urbane i ruralne krajolike i spomenike koje je istraživao na zadarskom području.

Autori izložbe su dr. sc. Martina Dubolnić Glavan, Robert Maršić prof. i mr. sc. Majda Dadić

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.