Hrvatski radio

Radio Zadar

MAS - dan otvorenih vrata

27.07.2015.

13:06

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski Muzej antičkog stakla, jedinstvena kulturna institucija ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu, danas je, za građane i turiste priredila Dan otvorenih vrata.

Muzejska zbirka i prigodne radionice jednako su oduševile sve posjetitelje bez obzira na dob i na ranije posjete muzeju. Bogatstvo nalaza antičkoga stakla iz razdoblja od 1. stoljeća prije Krista do 5. stoljeća poslije Krista nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Samo u stalnom postavu je 2 tisuće predmeta, a tu su i drugi sadržaji te uvijek posebno atraktivne radionice izrade stakla. Uz dobro poznatu izradu replika antičkoga stakla metodom ručnog puhanja koju vodi mladi zadarski puhač Marko Štefanac te izradu staklenog nakita i suvenira na plameniku zadarske umjetnice Antonije Gospić u prigodi Dana otvorenih vrata novu novu radionicu predstavila je Ivana MatkovićJa radim minijature od borosilikatnog stakla na plameniku. Znači imam ove borosilikatne cijevi i od njih izrađujem bočice tzv. lakrimarije.

Predivno, nemam riječi, svaka čast, ovo je aktivna izložba - samo je dio pohvala oduševljenih posjetitelja.

Neke najmlađe posjetitelje doveli su baka i djed i to na njihovu inicijativu jer su već bili u MAS-u i oduševljeni su - kažu nam o razlozima dolaska baka i dida Nine i Tonke.

Reakcije su sjajne i u živo i kroz knjigu dojmova: Doslovce bi se dala napraviti jedna monografija sa zapažanjima gostiju koji su zapravo vrlo poticajni. Evo, čak su nedavno bili iz Venecije pa se dive i kažu da je skoro bolje nego u Muranu - doznajemo od ravnatelja MAS-a dr. Ive Fadića.

Ma ljubomorni su - kažemo kroz smijeh, a dr. Fadić dodaje: Mislim da jesu malo te poziva da posjetite ovaj jedinstveni zadarski muzej.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.