Hrvatski radio

Radio Zadar

MAS ulaže u obnovu i nudi više svojim djelatnicima i posjetiteljima

03.05.2022.

20:14

Autor: Maja Milin

Jadranka Belevski, Hrvoje Manenica i Maja Milin u studiju Radio Zadra

Jadranka Belevski, Hrvoje Manenica i Maja Milin u studiju Radio Zadra

Foto: Maja Milin / -

Muzej antičkog stakla u Zadru 5. svibnja obilježava svoju 13. godišnjicu djelovanja. Specifičan i jedinstveni muzej u Hrvatskoj tijekom pandemije je prošao kroz svojevrsnu obnovu, mislilo se kako na energetsku učinkovitost i poboljšanje uvjeta rada djelatnika tako i na prezentaciju i ponudu posjetiteljima. 

Muzej antičkog stakla

Muzej antičkog stakla

Foto: MAS / -

Pandemijsko razdoblje u Muzeju antičkog stakla u Zadru iskoristili su na najproduktivniji način, počevši od struke samih djelatnika Muzeja, preko obnove zgrade Muzeja pa do nabave opreme za pojedine odjele. 


- Osim perioda Lockdowna kad su kolege radili od kuće, intenzivno smo se prihvatili raznih aspekata posla od produkcije izložbi, kako fizičkih tako i virtualnih ali i adaptacije same zgrade. 


Uskoro će na ulazu biti postavljen stol na kojem će biti predstavljen Muzej, postav i sama palača Cosmacendi koja je spomenik kulture ali i virtualni vodič po samom postavu da se građa koja priča svoju priču može do kraja eksploatirati. 


Vodič će posjetiteljima koji bi dio vremena proveli u razgledavanju, dodatno pružiti mogućnost da se upoznaju sa samim postavom, s njegovim smislom, strukturom i interpretacijom pojedinih predmeta, posebice antičkim minijaturama koje se nalaze u našem postavu, a koje golim okom ne možemo do kraja doživjeti. Smatramo da će virualna šetnja, odnosno virtualni vodič zasigurno poboljšati kvalitetu prezentacije postava, ističe ravnatelj Muzeja Hrvoje Manenica. 

Muzej antičkog stakla

Muzej antičkog stakla

Foto: MAS / -

Prva faza obnove sustava grijanja je prošla, a druga faza uključuje vlastitu proizvodnju električne energije.


- Prognoze su da bi u ljetnim mjesecima mogli proizvoditi 70% električne energije za potrebe Muzeja, a to bi nam dugoročno osiguralo financijski lakšu i energetski neovisnu funkcionalnost.

Ravnatelj Manenica

Potreba za restauracijom je velika, posebice nakon zagrebačkog potresa u kojem je stradao velik broj muzeja.


- Moramo znati da ovdje u Zadru imamo vodeće stručnjake na području restauracije. Zato smo projektirali prostor koji bi zadovoljio potrebe i fuzije stakla i restauracije stakla, gdje bi se svi aparati koji uključuju tu djelatnost nalazili na jednom mjestu kao i radne površine za to. 


U tom slučaju mi ćemo moći realizirati upite koje često imamo i od studenata postdiplomskih studija koji bi htjeli doći i educirati se kod nas u Muzeju jer znaju da smo jedinstven i specijaliziran Muzej i po pitanju prezentacije ali i restauracije građe, napominje Manenica. 

Muzej antičkog stakla program

Muzej antičkog stakla program

Foto: MAS / MAS

Kad su u pitanju izložbe, do kraja 2022. godine iz Muzeja se nadaju kudikamo boljoj situaciji od one koja je vladala protekle dvije godine. Za samu 13. obljetnicu u Muzeju antičkog stakla pripremaju bogat program.


- Za 13. obljetnicu Muzeja pripremamo izložbu austrijskog mladog umjetnika Petera Kuchlera III. Moram spomenuti da se taj umjetnik nalazi na Forbesovoj austrijskoj listi među 100 najutjecajnijih umjetnika do 30 godina. 


On je umjetnik i staklopuhač, a u našem će Muzeju prikazati svoje staklene objekte, razna rasvjetna tijela pa ćemo imati čaroliju stakla i svjetla


U manjoj dvorani ćemo otvoriti gostujuću arheološku izložbu Gradskog muzeja Šibenik „Velika Mrdakovica” koja prikazuje rezultate istraživanja koja je vodio Toni Brajković, ističe Jadranka Belevski, viša kustosica i dokumentaristica u Muzeju.


U 2022. godini očekuje nas i izložba „Staklo 19. stoljeća” iz zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, ciklus didaktičko informativnih izložbi „Mini MAS” koje su radili Anamarija Eterović Borzić, Vedrana Jović Gazić i Berislav Štefanec, a tu je i izložba kustosa Muzeja „Alea iacta est” koja će nadograditi prošlogodišnju izložbu koja je izazvala veliku pozornost javnosti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.