Hrvatski radio

Radio Zadar

Matica hrvatska priređuje 16. jezikoslovno-književni skup Domaća rič

30.05.2023.

15:53

Autor: Radio Zadar

Matica hrvatska u Zadru

Matica hrvatska u Zadru

Foto: Matica hrvatska u Zadru / -

Ogranak Matice hrvatske u Zadru priređuje 16. po redu jezikoslovno-književni skup Domaća rič koji će se održati u petak 2. i subotu 3. lipnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Početak i svečano otvaranje skupa je u petak 2. lipnja, u 9,30 sati.

Kao i do sada, skup Domaća rič bit će podijeljen na dva dijela: znanstveni i književno-umjetnički. Znanstveni prilozi obrađuju hrvatske organske idiome, dok su književni prilozi dijalektalni na temelju organskih idioma.


Održavanjem jezikoslovno-književne manifestacije Domaća rič, Ogranak Matice hrvatske u Zadru ostvaruje jedan od najvažnijih projekata svog programa. Prvi skup Domaća rič održan je 1994. godine. Dakle, u novim uvjetima nastalim stvaranjem samostalne i nezavisne hrvatske države. 


Najprije se skup održavao svake godine, a zatim svake druge godine, što je zadržano do sada. Ogranak Matice hrvatske u Zadru skup Domaća rič priređuje s ciljem oživljavanja i čuvanja domaćih govora, kao i poticanja stvaralaštva na tim govorima, kako oni ne bi i dalje nestajali te potpuno nestali. 


Rezultati ovakvih nastojanja su i tiskani pripadajući zbornici radova sa skupova, te 17 rječnika mjesnih govora, koliko ih je objavljeno do sada u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Zadru. Od 2013. godine skup ima međunarodni karakter.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.