Hrvatski radio

Radio Zadar

Meštrovićeva izložba u rujnu u Zadru

07.03.2013.

10:24

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Zahvalimo njoj", izložba je skulptura i crteža povodom 130. obljetnice Meštrovićeva rođenja. Bit će postavljena u Gradskoj loži od 17. rujna do 1. prosinca. Zadnji put Meštrovićeva djela u Zadru su viđena u Galeriji umjetnina prije 37 godina

Bit će izloženo 20 skulptura i reljefa u mramoru, drvu, gipsu i bronci te 10 crteža i litografija. Ivan Meštrović realizirao je izabrana djela u razdoblju od 1905. do 1947. godine. Stilsko-oblikovnim značajkama ona predstavljaju različite Meštrovićeve faze, a ujedno dočaravaju Meštrovićeve iznimne kreativne dosege na navedenu temu. S njima Ivan Meštrović progovara o osobnom doživljaju majke kroz različite interpretativne poruke senzualnosti, majčinske ljubavi i patnje, iskonskog izvora života i kroz personificiranje uloge majke. U takva promišljanja uklapa svoje duhovno sazrijevanje koje interpretira u oblikovanju religijskih tema rođenja i smrti Isusove.

Izložena djela pripadaju fundusima Atelijera Meštrović u Zagrebu, Galerije Meštrović u Splitu i Spomen galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju.

Organizator je Muzej Ivana Meštrovića i Galerija umjetnina Narodnog muzeja. Planiranom izložbom obilježava se 130. godišnjica rođenja Ivana Meštrovića. Obilježavanje obljetnice rođenja naglašava se izborom teme majka i materinstvo, koju je Ivan Meštrović obrađivao tijekom cijelog stvaralačkog vijeka.

Izložba je naslovljena Zahvalimo njoj (prema dijelu Meštrovićeve poslanice napisane u povodu svečane posvete crkve Naše Gospe u Biskupiji kod Knina)

Ivan Meštrović jedan je od najznačajnijih hrvatskih umjetnika, rođen 1883. u Vrpolju, umro 1962. u South Bendu, Indiana, SAD, pokopan u rodnim Otavicama). Školovan u Beču, živio je, stvarao i izlagao u raznim gradovima svijeta, njegove su skulpture postavljene u javnim prostorima od Zagreba do Chicaga. Godine 1952. daruje svoju kuću i atelijer u Zagrebu (Atelijer Meštrović), vilu (Galerija Meštrović), klaustar i kapelu (Crikvine – Kaštilac) s okolnim zemljištem u Splitu, zajedno s velikim brojem umjetnina koje su izložene u stalnim postavima muzeja te Crkvu Presvetog Otkupitelja – grobnicu obitelji Meštrović u Otavicama – Ružić. Danas administrativno objedinjeni djeluju u okviru Muzeja Ivana Meštrovića sa sjedištem u Splitu.

Ova izložba realizira se u Zadru, gradu koji je prvi, u Narodnom listu 0d 28. lipnja 1899. god., informirao javnost o postojanju talentiranog dječaka Ivana Meštrovića Gabrilovića, gradu u kojemu je „rođen“ Meštrović umjetnik, a gdje su zadnji put viđena njegova djela u Galeriji umjetnina prije 37 godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.