Hrvatski radio

Radio Zadar

Mjesec hrvatske knjige u znaku mladih u novoj, modernoj knjižnici Biograda na Moru

14.10.2022.

17:21

Autor: Maja Milin

Ministrica Obuljen Koržinek u Biogradskoj knjižnici

Ministrica Obuljen Koržinek u Biogradskoj knjižnici

Foto: M. Milin / Radio Zadar / -

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je i najveća manifestacija u Hrvatskoj posvećena knjizi, knjižarstvu i knjižničarstvu. Obilježava se posljednjih 27 godina, a čast da bude domaćin ovogodišnje Manifestacije pripala je Gradskoj knjižnici Biograda na moru.

- Stajati danas na ovom mjestu i biti domaćin otvorenja ove Manifestacije ispunjenje je dugogodišnje želje i sna mojih kolega i mene. To je veliko priznanje struke ali i poticaj manjim sredinama i narodnim knjižnicama da je ovakav san moguće ostvariti, kazala je Tihana Jurišić, ravnateljica Gradske knjižnice Biograda na Moru.

Tihana Jurišić, ravnateljica Gradske knjižnice Biograda na Moru.

Upravo je preseljenjem u novi, moderan prostor biogradska knjižnica dobila priliku razvijati se i privlačiti nove generacije čitatelja koji su u fokusu ovogodišnjeg Mjeseca Hrvatske knjige.


- Manifestacija je posvećena mladima jer je ova godina proglašena Europskom godinom mladih


Upravo su mladi važni pokretači promjena koji imaju bitnu ulogu u izgradnji mirnih i demokratskih društava, poručila je ispred Programskog i Organizacijskog odbora, Ismena Meić, voditeljica Gradske knjižnice Zagreb.

Ministrica Obuljen Koržinek o domaćinu i promociji čitanja

Kroz Mjesec hrvatske knjige u trajanju od 15. listopada do 15. studenog, na poticaj Ministarstva kulture i medija nastoji se još intenzivnije govoriti o knjizi i čitanju i na državnoj razini ali i u lokalnim sredinama.


-Jako mi je drago da se nakon puno godina biogradska knjižnica preselila u primjerene prostore jer ovo je jedna vrlo aktivna knjižnica.


Ono što moram istaknuti je da Grad Biograd velika sredstva ulaže u nabavku knjiga, duplo više nego li to osigurava Ministarstvo kulture i medija. 


Važno je za mlade, ali i za sve nas da stalno i kontinuirano promoviramo knjigu i čitanje, zaključila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici