Hrvatski radio

Radio Zadar

Mlade umjetnice u Zadru stvaraju i promišljaju položaj žena u kulturi

13.05.2022.

10:07

Autor: Maja Milin

Mlade umjetnice u Zadru

Mlade umjetnice u Zadru

Foto: Udruga Prizma / -

U sklopu projekta „Rise of Women in Culture in Western Balkans” kojeg provodi udruga Prizma, do 18. svibnja u Zadru boravi i stvara 30 umjetnica iz zemalja Zapadnog Balkana i Europe. Cilj projekta je promišljanje položaja žena u kulturi na području Zapadnog Balkana i šire, ali i povezivanje lokalnih dionika kulturne scene s gostujućim umjetnicama. 

Umjetnička rezidencija

Umjetnička rezidencija

Foto: Udruga Prizma / -

U suradnji sa zadružnom pivovarom „Brlog”, u Zadru je premijerno nastupila osječka kantautorica Aklea Neon koja je u opuštenoj atmosferi, pojačana članicama svog benda Sound Doulas publici predstavila svoj album prvijenac „Dođi na joji”. Ujedno, bila je to sjajna prilika da se mlade umjetnice upoznaju s dionicima lokalne nezavisne scene što je i bio jedan od ciljeva samog projekta, ističe Silvestar Petrov – predsjednik udruge Prizma.


- Organizacija ove rezidencije pokazala nam je koliko je izazovno kad grad nema infrastrukturu za organizaciju većih rezidencija – u prvom redu prostore u kojima umjetnice mogu nesmetano stvarati, koji zadovoljavaju niz logističkih potreba da bi se jedno umjetničko djelo stvorilo.

U prvom redu bih zahvalio lokalnim umjetnicima i osobama koje su gostujućim mladim umjetnicama ustupile svoje ateljee i studija za rad. Mogu spomenuti udrugu Re-kreativci, keramičara i kipara Mišela, Nigdjezemsku, Brlog, ekipu iz Troopera, Zvonimiru Karavidu i studio modnog dizajna Burda atelier. Stvorila se pozitivna energija i umrežavanje lokalnih dionika koji aktivno stvaraju na lokalnoj sceni i mladih umjetnica iz drugih zemalja.

S. Petrov, predsjednik udruge Prizma

Umjetnička rezidencija u Zadru

Umjetnička rezidencija u Zadru

Foto: Udruga Prizma / -

Nakon posjeta otoku Ižu, u nastavku rezidencije, u subotu, 14. svibnja od 10 do 13 sati u Centru za kreativnu industriju biti će održana panel rasprava na temu „Položaj i uloga žena u kulturi i umjetnosti" na kojoj će sudjelovati umjetnice, kustosice i djelatnice u kulturi iz različitih zemalja koje će pružiti širok i stručan uvid u područje institucionalnog i nezavisnog djelovanja u području umjetnosti i kulture.

Umjetnička rezidencija u Zadru

Umjetnička rezidencija u Zadru

Foto: Udruga Prizma / -

Što su umjetnice stvorile tijekom umjetničke rezidencije u Zadru, Zadrani će imati prilike vidjeti uživo na pop-up izložbi 18. svibnja, a ostala zainteresirana javnost putem VR galerije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.