Hrvatski radio

Radio Zadar

Monografija o 60 godina kroatistike

21.03.2018.

13:13

Autor: rzd

foto: unizd.hr

foto: unizd.hr

Foto: - / -

Na Sveučilištu u Zadru predstavljena je monografija "60 godina zadarskoga Odsjeka za hrvatski jezik i književnost". Knjiga svjedoči o radu Odsjeka u kojoj se između ostalog, mogu pronaći stručni i znanstveni radovi, ali i radovi studenata.

Monografija je podijeljena u pet ciklusa - o Odsjeku, počecima djelovanja jezikoslovnih katedri, povijesti književnosti, zapise o studiranju bivših i sadašnjih studenata te književne radove bivših studenata. Luko Paljetak i Ivan Aralica neki su od uspješnih hrvatskih književnika koji su studirali kroatistiku u Zadru, a čiji se tekstovi mogu pronaći u knjizi.

Redovita profesorica na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru, Helena Peričić, urednica je monografije:
''Mislim da je knjiga zanimljiva ne samo onima koji su tu studirali ili koji su na profesionalan ili stručni način vezani za naš Odsjek ,nego bi mogla biti zanimljiva i širem čitateljstvu kojeg zanima visokoškolska jedinica kao što je Odsjek za hrvatski jezik i književnost, koja je imala i odigrala svoju prilično važnu ulogu u kulturnom i akademskom životu samoga grada.''

Profesorica Peričić prisjetila se i 90-ih godina kada su, unatoč ratnoj situaciji studenti bili uključeni u različita područja i kreirali kulturne sadržaje. Iako danas nema književnog kluba ni studentskog časopisa, studenti su pronašli način da rade ono što najviše vole u okviru udruge 'Ludens' u kojoj organiziraju književne večeri i susrete s raznim književnicima i znanstvenicima iz područja književnosti. 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.