Hrvatski radio

Radio Zadar

Muzeji između tržišta i baštine

10.03.2015.

15:45

Autor: D. Perović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nacrt prijedloga Zakona o muzejima izazvao je puno bure u stručnoj javnosti. Iako najavljivan kao zakon koji će ispraviti nejasnoće i nedorečenosti postojećeg zakona, čini se kako je prijedlog nacrta novog Zakona o muzejima uspio ponajprije uzbuniti struku. U Zagrebu je održan i sastanak ravnatelja muzejskih ustanova, koji smatraju da bi zakon dugoročno mogao naštetiti muzejskoj djelatnosti.

Najviše primjedbi izazvale su zakonske odredbe koje muzejske ustanove usmjeravaju prema tržištu i profitu, a, po njihovom mišljenju, zanemaruje se osnovna uloga muzeja - zaštita baštine. S tim se slaže i ravnateljica Narodnog Muzeja Zadar, Renata Peroš:


          Postoji opasnost od potiskivanja stručnog aspekta muzejske struke, i postoji bojazan od svih nas koji radimo u muzejima da bi se muzej tretirao kao trgovačko društvo. S time bi se i zanemarila osnovna uloga muzeja a to je zaštita, sakupljanje i prezentacija muzejske građe, kazala je Peroš za Radio Zadar.

Nadalje, dio muzealaca negoduje i zbog toga što se marketinški i PR stručnjaci uvode u stručna muzejska zvanja te mogu napredovati jednako kao i kustosi, čime se, kažu, degradira muzejska struka.

Smatraju također da rasprava o novom zakonu nije korektno provedena. Upravo zato Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske danas u Zagrebu organizira prvu u nizu tribina na kojima žele čuti razmišljanja struke te raspravljati o najvažnijim pitanjima vezanim uz muzejsku legislativu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.