Hrvatski radio

Radio Zadar

Muzeji u nikad viđenom ruhu; 3D projekcije prošlosti

01.02.2019.

14:08

Autor: Filip Matijević

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Iz bogate ponude Narodnog muzeja Zadar izdvajamo obilazak fortifikacijskog sustava grada u Malom arsenalu kroz 3D projekciju te Kneževu palaču u kojoj ćete vidjeti 3D projekcije važnih događaja iz života plemićke obitelji Borelli.

Diljem Hrvatske održava se 14. Noć muzeja. Ovogodišnja tema u 250 muzeja i baštinskih institucija diljem zemlje je Muzeji - inovacije i digitalna budućnost. Zanimljivo su se tome prilagodili zadarski muzeji, ali i Betina, Biograd, Benkovac, Nin i Pag. Program Noći muzeja, koji počinje u 18 a završava u 1 sat iza ponoći počet ćemo u morskim dubinama. Zadarski Međunarodni centar podvodne arheologije otvara vrata crkve svetoga Nikole u sklopu koje će se održavati radionica digitalne vizualizacije podvodnih nalaza, kaže Roko Surić iz Odjela za prezentaciju podvodne baštine i dodaje:

Moći će se pogledati dokumentarni film u samoj crkvi svetog Nikole: Očuvanje hrvatske podvodne baštine. U toj baroknoj ljepotici bit će osvjetljen prostor bakljama; jedan poseban pogled na same ostatke nekadašnje crkve.

Arheološki muzej priređuje izložbu o religioznom ponašanju u prapovijesti, a bit će zanimljiva i rekonstrukcija izgleda i života ljudi iz srednjega vijeka. Naviknuti smo na atraktivan program u Muzeju antičkog stakla. Ravnatelj Ivo Fadić:

Bit će izrada reljefnih radioničkih žigova u glini. U 7 (19) sati imamo predstavljanje knjige Autohtona kuharica Zadarske županije kojoj je autor Renato Kraljev. Priredit će i degustaciju nekih od specijaliteta.

Iz bogate ponude Narodnog muzeja Zadar izdvajamo obilazak fortifikacijskog sustava grada u Malom arsenalu kroz 3D projekciju te Kneževu palaču u kojoj ćete vidjeti 3D projekcije važnih događaja iz života plemićke obitelji Borelli. Na Narodnom trgu starinske plesove i običaje svoga mjesta izvodit će KUD Koledišće iz Jezera na otoku Murteru. Ostajemo na Murteru, ali idemo u Betinu. Tamošnji Muzej betinske drvene brodogradnje imat će postav od 60 drvenih brodova, kaže ravnateljica Kate Šikić Čubrić:

Tako da će svaki taj broj imati svoj video koji će se moći gledati putem tog QR koda. Posjetitelj, kad prođe kroz vanjski muzej, moći će zamisliti kako bi se bilo voziti u tom brodu.

U Zavičajnom muzeju Benkovac bit će riječi o uređenju novog prostora, prikazivat će se dokumentarac o Bukovici i Ravnim kotarima iz 1974., a posebno će zanimljiva biti izložba kustosa Mate Ćurkovića koji će kroz digitalizirane novinske članke Narodnog lista prezentirati povijest benkovačkog kraja od 1950. do 1990. godine:

Period poslije Drugog svjetskog rata, obnova i borba s nerazvijenosti, pokretanje industrije. Sedamdesete su nekakvi politički problemi koji su usporili razvoj grada pa onda krajem 70-ih izgradnja i 80-ih ponovno ekonomska kriza na koju se nadovezala društvena i nekakava uvertira u rat kasnije.

U Biogradu Noć muzeja počinje izložbom radova s Međunarodne likovne kolonije Pakoštane 2018., neizostavan je Muzej ninskih starina, a u Pagu je besplatan ulaz na sve izložbe od 18 do 20 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

19 h

Nadin 2022

Kušanje vina