Hrvatski radio

Radio Zadar

Na 59.Glazbenim večerima trinaest vrhunskih glazbenih doživljaja

04.07.2019.

12:25

Autor: S. Dražić

Na 59.Glazbenim večerima trinaest vrhunskih glazbenih doživljaja

Na 59.Glazbenim večerima trinaest vrhunskih glazbenih doživljaja

Foto: - / -

Najdugovječnije i najvažnije glazbeno događanje grada Zadra već tradicionalno otvara svečanim koncertom Simfonijski orkestar Hrvatske radio - televizije koji će izvesti program sastavljen od filmske glazbe.

U utorak, 9. srpnja, u 21 sat, ispred Crkve sv. Donata. 

 U prvom dijelu koncerta slušat ćemo klasičnu glazbu koja se koristila u filmovima skladatelja Mahlera, Bethovena, Wagnera ili Richarda Straussa, a u drugom dijelu programa glazba koja je pisana isključivo za film, a radi se o temama iz filmova: Indiana Jones, Ratovi Zvijezda, Pirati s Kariba, Harry Potter. Nadam se da će biti jedan sjajan program. 

   Najavio je Jurica Šoša, umjetnički ravnatelj Glazbenih večeri, ističući kako 59. Glazbene večeri donose trinaest vrhunskih glazbenih doživljaja: Među kojima su i Zagrebački solisti koji jako dugo nisu bili na našem festivalu. Dolaze nam sa sjajnim saksofonistom Lovrom Merčepom koji će izvesti Koncert za saksofon i orkestar našeg Pavla Dešpalja. Središnja  događanja obilježit će koncerti Zadarskog komornog orkestra i zadarskih umjetnika kroz programe nazvane Zadarska priča I, II i III. 

    Za ovogodišnje Glazbene večeri najveću novčanu potporu dao je Grad Zadar, istaknula je Dina Bušić, predsjednica Vijeća : Ukupni proračun je  894 000 kuna, Grad Zadar  festivalu, kao svom strateškom projektu, dodjeljuje 650 000 kuna, Ministarstvo kulture  100 000 kuna, a ove godine sudjeluje i Zadarska županija, povećana su i davanja TZ Zadra na 20 000 kuna. Javili smo se i na natječaj TZ- a Zadarske županije.

Osim u znamenitoj Rotondi, koncerti će se održavati na Forumu, u crkvi Sv. Nikole i katedrali Sv. Stošije. A, kao i posljednjih nekoliko godina Večeri će gostovati i u D-Marini u Sukošanu.

Na nama je da odaberemo neki od 13 koncerata koje nam donose 59. Glazbene večeri u Sv. Donatu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.