Hrvatski radio

Radio Zadar

Na Forum stigla izložba o Matici Hrvatskoj

30.01.2023.

18:12

Autor: Radio Zadar

Plakat

Plakat

Foto: Hrvatski povijesni muzej / .-.

Na zadarskom Forumu otvorena je izložba 18 ti je desetljeća tek... 180 godina Matice hrvatske 1842–2022. koju je priredio Hrvatski povijesni muzej u suradnji s Maticom hrvatskom.


Izložba je krajem prošle godine prvo gostovala u Osijeku, sredinom siječnja u Puli, a svoje će putovanje završiti u Zagrebu uoči Dana Matice hrvatske, 10. veljače. Putujuća izložba na otvorenom na dvadeset panoa prikazuje bogatu povijest Matice hrvatske, a organizirana je u povodu 180. obljetnice Matičina postojanja i djelovanja. Autor je idejne koncepcije Josip Brleković, autori izložbe su Petra Braun, Ana Filep i Josip Brleković, a za grafičko oblikovanje zadužena je Ana Filep.


Matica hrvatska najstarija je hrvatska kulturna ustanova, osnovana 10. veljače 1842. Danas broji više od 4000 članova, 128 ogranka (103 u Hrvatskoj, 16 u BiH i devet diljem svijeta), djeluje u 20 odjela u Zagrebu. Pored tridesetak knjiga u svojoj Središnjici objavi godišnje 22 sveska dvotjednika Vijenac, četiri broja časopisa Kolo i Hrvatska revija, časopis Prirodoslovlje, a ogranci objave još nekoliko stotina knjiga i dvadeset časopisa.


Osim izdavaštva, Matica hrvatska u svojoj Središnjici i ograncima priređuje brojne kulturne i znanstvene događaje, koncerte klasične glazbe te izložbe. Zbog bogatog kulturnog rada Matičini su ogranci u pojedinim mjestima nezaobilazni, a ponegdje i jedini nositelji kulturnoga života.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.