Hrvatski radio

Radio Zadar

Na Forumu projekcija nijemog filma uz talijanskog orguljaša Paola Orenija

07.09.2021.

08:37

Autor: tp

Na Forumu projekcija nijemog filma uz talijanskog orguljaša Paola Orenija

Na Forumu projekcija nijemog filma uz talijanskog orguljaša Paola Orenija

Foto: - / -

Večeras u sklopu 3. Zadar Organ Festivala u 20 će sati na Forumu gostuje talijanski orguljaš Paolo Oreni. On će na elektirčnim orguljama improvizirati uz nijemi film iz 1922. godine „Nosferatu: Simfonija strave".

Film - ekspresionistički klasik kinematografije će biti proiciran na platnu, a  zvučnim efektima i glazbom popratit će ga renomirani talijanski orguljaš. 

 

Tea Kulaš

 

Ovog utorka, 7. rujna u 20 sati, sve ljubitelje „noir“ i horor filma očekuje prava poslastica. Na Rimskom Forumu u Zadru organizatori Zadar Organ Festivala postavit će platno i prijenosne električne orgulje nizozemske radionice Mixtuur Orgels. Na platnu će se vrtjeti 80 minuta kultnog crno-bijelog nijemog horor filma „Nosferatu: Simfonija strave“ iz 1922. godine u režiji velikog njemačkog redatelja F. W. Murnaua. Glazbu i zvučne efekte stvarat će renomirani talijanski orguljaš Paolo Oreni.

Kao preteča filma „noir“ovaj prvi „Nosferatu“ indirektno je uprizorenje knjige „Drakula“ B. Stokera, autora koji nije odobrio njemačkom redatelju prava za ekranizaciju svog romana. Ipak, Murnau je zaobišao zabranu mijenjajući imena glavnih likova, i stvorio film koji danas slovi jednim od ekspresionističkih klasika kinematografije. Film je nazivan remek-djelom, vinom koje postaje sve bolje kako vrijeme odmiče. No, mnogi pritom zaboravljaju da je vampira zapravo stvorila slavenska mitologija, i to ne u Rumunjskoj, već upravo na prostorima Hrvatske, BiH i Srbije.

Štoviše, prema narodnim predajama, Jure Grando iz malog mjesta Kringe u Istri bio je prvi europski vampir, i to davne 1672. godine! Naši su ljudi potom, posebno u Istri i na kvarnerskim otocima, osim vampira, osmislili i lik kršnika, ili ubojice vampira sa sličnim nadnaravnim moćima. Pisana izvješća iz literarne domovine vampira, Rumunjske, datirana su tek nekih dva desetljeća kasnije, a rumunjske vampire popularizirao je lik grofa Vlada III. Tepeša, poznatog kao Drakula. Ipak, za razliku od klišeja romantičnog lika grofa Drakule, lik Nosferatua iz istoimenog filma nije atraktivan i daleko je od ustaljenih predodžbi vampira iz suvremene „Sumrak sage“.

Podsjetimo, na prvom je izdanju Zadar Organ Festivala izuzetno uspješno ostvaren projekt na kojem je publika u katedrali sv. Stošije na platnu gledala film „Zvonar crkve Notre-Dame“ iz 1923. u pratnji njemačkog orguljaša UIricha Walthera. Bio je to projekt koji je jednoglasno potvrdio kako ovakve ideje nažalost manjkaju u našem gradu, premda zadarska publika žeđa za originalnim naslovima i odmakom od konvencionalnih koncerata.

Ulaz na koncert je besplatan, uz mogućnost donacije.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.