Hrvatski radio

Radio Zadar

Na Glazbenim večerima u sv. Donatu nastupa Marco Graziani, violina

20.07.2022.

06:59

Autor: Radio Zadar

Glazbene večeri u sv. Donatu

Glazbene večeri u sv. Donatu

Foto: - / -

Na 62. Glazbenim večerima u Sv. Donatu integralne izvedbu Sonata i partita za violinu solo Johanna Sebastiana Bacha. Izvest će ih, u dvije večeri, Marco Graziani, docent na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i koncertmajstor Zadarskoga komornog orkestra. Prvi je koncert na rasporedu večeras., a drugi u petak, 22. srpnja. Oba u crkvi sv. Donata s početkom u 21 sat.

Bachove sonate i partite za violinu solo svojom su važnošću, bogatstvom i ljepotom promijenile tijek razvoja glazbene literature. Kako je Bach bio skladatelj ispred svoga vremena, za njihovu širu popularnost valjalo je pričekati 19. stoljeće i pojavu virtuoza koji su mogli izvesti izrazito kompleksnu dionicu koju je skladatelj osmislio, preobrazivši četverožičani intstrument u monumentalni orkestar. Danas su nezaobilazni dio violinske literature, a projekti cjelovite izvedbe svih šest višestavačnih skladbi i dalje s pravom izazivaju divljenje.


Marco Graziani (Rijeka, 1988.) violinu je počeo učiti u dobi od sedam godina kod prof. Krunoslava Peljhana u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, a od 2000. godine i kod prof. Leonida Sorokowa, u čijoj klasi je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2010. Iste godine postaje i asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje od 2016. djeluje kao docent. Koncertni je majstor Zadarskoga komornog orkestra od 2011., a od 2012. do 2016. obnašao je funkciju koncertnoga majstora orkestra Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.


Laureat je velikih međunarodnih natjecanja u Lisabonu, Moskvi, Astani i Beču. Proglašen je najuspješnijim mladim glazbenikom godine 2006. te je osvojio nagradu Zagrebačke filharmonije i PBZ Carda. Dobitnik je i državne Nagrade Stjepan Šulek za najbolju violinističku izvedbu u 2005. i 2006. godini. Godine 2007. primio je godišnju Nagradu grada Rijeke za vrhunske koncertne, umjetničke i natjecateljske uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je Nagrade Ivo Vuljević za sveukupno umjetničko djelovanje u 2014. godini.


Solistički, u komornim sastavima i s orkestrima uspješno se predstavio publici u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Nizozemskoj, Litvi, Njemačkoj, Portugalu, Poljskoj, Japanu i Rusiji. Nastupio je kao solist sa Slovenskom filharmonijom, Festivalskim simfonijskim orkestrom u Lisabonu, Kaunaškom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Orkestrom opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci, Orkestrom opere HNK-a u Splitu, Zagrebačkim solistima te s Hrvatskim, Splitskim, Zadarskim i Varaždinskim komornim orkestrom.


Godine 2009. snimio je svoj drugi nosač zvuka u suradnji s violončelistom Stjepanom Hauserom. Godine 2011. osnovao je Hrvatski gudački kvartet s kojim je ostvario mnogobrojne zapažene nastupe te 2014. pobijedio na Tribini Darko Lukić u Zagrebu. Godine 2012. osvojio je prvu nagradu na prvom Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Dvije godine poslije nagrađen je nagradom Judita za nastup na Splitskom ljetu, za izvedbu Violinskog koncerta u D-duru P. I. Čajkovskog.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici