Hrvatski radio

Radio Zadar

Neka se ni zaburavi

08.11.2013.

08:54

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zadarskom ogranku Matice Hrvatske sinoć je predstavljen Rječnik govora otoka Ista autora Ante Smoljana. Na preko 400 stranica nalazi se više od 4 tisuće i 700 -sto riječi, a u sklopu rječnika nalazi se i audio CD s pjesmama i pričama išćunskih autora.

Rad na rječniku, kaže Smoljan, počeo je sasvim slučajno, prije desetak godina kada je iz ljubavi prema svom rodnom mjestu počeo zapisivati "starinske riči"." U to doba nisam ni razmišljao da bi to mogla biti neka građa za sastavljanje rječnika. Zašto mi je sinula ta ideja, vjerojatno zbog toga što sam uvijek nastojao gajiti naš dijalekt. Poznat sam po tome što često svojim sumještanima ukazujem na njegovanje našega govora" - rekao je autor Smoljan poručujući na svom dijalektu - Neka se ni zaburavi.     

U stručnom djelu kasnije mu pomažu jezikoslovci sa zadarskog Sveučilišta. 

"Kad sam na jednom znanstvenom skupu 2008. godine upitao koji bi nam dijalekatni rječnici bili najpotrebniji, nisam ni pomišljao na išćunski rječnik. Ipak, on izlazi i sigurno nam je potreban. Tako najveći čakavski dijalekt dobiva još jedan rječnik, rječnik osrednje opsežnosti." - profesor Josip Lisac.

Kako je istaknuto, veliku stručnu pomoć u pripremi rječnika dao je i Vedran Žužak, asistent Sveučilišnog Odjela za kroatistiku i slavistiku. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.