Hrvatski radio

Radio Zadar

Neobični duet talijanskih glazbenika

17.11.2016.

20:30

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zahvaljujući Talijanskom institutu za kulturu Zadrani su mogli uživati u neobičnom duetu violista i gitarista. Talijanski glazbenici prvi put su u Hrvatskoj, no tvrde ne i posljednji. Viola i gitara rijetka su kombinacija, a odsvirali su bisere romantizma u kojima je uživala publika.

Dva vrsna glazbenika u neobičnoj kombinaciji predstavila su se zadarskoj publici. Talijani Simone Gramaglia i Luigi Attadema četiri godine nastupaju skupa.

Simone Gramaglia, viola: Prije četiri godine sam odlučio da je vrijeme da pokušam nešto novo. Poznavao sam Luigija i odlučili smo se na ovaj neobičan duet jer uvijek ćete čuti kombinaciju gitare i violine, čela i violine, ali nikada gitare i viole.

Od baroka pa do suvremenih skladbi, nema repertoara kojim ne vladaju. Za prvi nastup u Hrvatskoj odlučili su se za bisere romantizma, sonate Franza Schuberta i Nicole Paganinija.

Luigi Attadema, gitarist: To je repertoar osamnaestog stoljeća. Odlučili smo za za njega jer je Paganini osi, što je bio legendarni violinist, odlično je svirao i gitaru, te violu.

Intimna, komorna atmosfera uvijek se sviđa publici koja ovaj put ima rijetku sreću.

Dina Bušić, direktorica Koncertnog ureda, Zadar: Ovaj duet dolazi u suradnji s talijanskim Institutom za kulturu uz Zagreba, a oni su jako traženi umjetnici, pa uz njihovu pomoć nije bilo teško dovesti iz u Zadar i jako im se sviđa i svidjela im se atmosfera i naša koncertna dvorana.

Ovo je treći koncert Pretplatničkog ciklusa, a u glazbenim poslasticama se može uživati sve do lipnja sljedeće godine.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.