Hrvatski radio

Radio Zadar

Nosi se osim u Zadru i u Benkovcu

06.09.2022.

07:43

Autor: Radio Zadar

Festival "Nosi se"

Festival "Nosi se"

Foto: - / -

Danas u 19.30 umjetnička organizacija Teatro VeRRdi otvara novo izdanje festivala Nosi se: Kolektivni protagonist. 


Program se u Zadru održava u prostoru Guma bara u Callegru, u večernjim satima do petka 9. 10. dok zadnji dan, u subotu 10. 9., festival seli na izlet u Benkovac u cilju razvoja dinamičkih odnosa na području kulture između dva susjedna grada.

Festival "Nosi se" u Zadru i Benkovcu

Festival "Nosi se" u Zadru i Benkovcu

Foto: - / -

Program se u Zadru održava u prostoru Guma bara u Callegru, u večernjim satima do petka 9. 10. dok zadnji dan, u subotu 10. 9., festival seli na izlet u Benkovac u cilju razvoja dinamičkih odnosa na području kulture između dva susjedna grada.

Festival se otvara izložbom fotografija Adrijane Vidić u predvorju Callegra nakon čega je u 20 sati, u Guma baru fantastična monodrama Marte Bereš iz Subotice "One girl show" čiju režiju potpisuje renomirani redatelj Andraš Urban. Predstava, hrabro i duhovito te nadasve provokativno razotkriva tabue i predrasude našeg društva prema jednoj glumici. Kroz razne situacije koje je proživjela, sa mnogo mjere, stila i ukusa, Bereš govori o sve težoj komunikaciju među ljudima, problemu rodnog i nacionalnog identiteta, licemjerju, lažnim autoritetima i "sumnjivoj paučini slave". Program se uz druženje nastavlja u 21.30 predstavljanjem knjige "Zlice i vilice" Nataše Govedić. S autoricom će razgovor voditi Tomislav Brlek teoretičar književnosti i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


U sljedećim danima, u srijedu, na programu su u Guma baru Cabaret Valeska, sjajan samostalni rad Nike Ivančić u režiji Edvina Liverića o zaboravljenoj pionirki performansa Valeski Gert i razgovor na temu izgubljenih identiteta i trauma ljudi koje njihova vlasita zemlja proguta. U razgovoru sudjeluju Ramiz Huremagić, Nataša Govedić i Tomislav Brlek. U ćetvrtak je na programu već dobro poznati Kunst teatar s renomiranim autorom Dinom Pešutom u predstavi Granatiranje u izvedbi Marina Klišmanića, Luke Kneza i Ive Kraljević, a u režiji Judite Gamulin. Nakon izvedbe razgovor o predstavi, autorstvu Dina Pešuta i produkciji Kunst teatra će voditi Ana Gospić Županović i Mladen Bićanić. Zadnja zadarska večer festivala posvećena je dvadesetogodišnjem radu umjetničke organizacije Teatro VeRRdi promocijom razvojne monografije VeRRdijevih 20, studije slučaja nezavisne scene kroz iskustvo VeRRdijeve produkcije. Uz promociju monografije o modelima i ograničenjima funkcioniranja nezavisne umjetničke produkcije govoriti će suradnici i stručnjaci iz sfere nezavisne kulture Lujo Parežanin, Nataša Govedić, Igor Ružić, Zrinka Džoić, Nenad Pepić i voditelj Teatra VeRRdi Juraj Aras, dok će razgovor moderirati Hrvoje Pašalić. Poseban prilog raspravi donosi predavanje Mirka Petrića "Oteta kultura - što građani smatraju kulturom a što im vlasti nude" potkrijepljena empirijskom analizom iz više europskih zemalja. Nakon rasprave u obljetničarskom tonu zadarska festivalska večer završava uz zabavu i druženje koju glazbeno prati D.J. Pepić, dugogodišnji suradnik Teatra VeRRdi, glazbeni urednik Derivata, nekadašnji radijski voditelj i autor glazbenih emisija i D.J. nekadašnjeg Maya puba.


U subotu je dan posvećen Radikalnosti igre uz predstavljanje rada Agate Juniku. Uz autoricu na predstavljanju sudjeluju Nataša Govedić i Igor Ružić. Predstavljanje je u 12 sati u predvorju Callegra nakon čega se radikalnost igre seli u Benkovac izvedbom predstave Baruna Munchhausena Vilima Matule u Kaštelu Benković u 19.30. Tu nevjerojatnu izvedbu monodrame nije potrebno posebno predstavljati, dovoljno je reći da gotovo i nema radikalnije vještine igre od one koju je moguće doživjeti gledajući tu predstavu. Prije samog kraja festivala u piceriji Pape razgovarat će se s Matulom o radikalnim oblicima igre kako na sceni tako i van nje u društvenim, a ne samo umjetničkim okvirima. Na kraju, u piceriji Pape festival zatvara Zbor Fige, radikalna grupa pjevačica i jednim pjevačem uz prateći bend koja donosi silan intenzitet emocija i veselja kroz obrade tradicijskih pjesama s raznih krajeva svijeta.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici