Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova predstava Drame plus kao kritika obrazovnog sustava

07.06.2020.

12:50

Autor: Maja Milin

HRT Radio Zadar

HRT Radio Zadar

Foto: - / -

Prva premijera programa Drame Plus 2020. pod nazivom "Sve će proći, samo će istina ostati" je Ionescova "Instrukcija", jedan od temeljnih tekstova teatra apsurda. Što je znanje, a što glupost zadarska će publika doznati 15. i 16. lipnja od 21 sat u crkvi sv. Nikole.

Starom profesoru (Lovro Ivanković) dolazi učenica (Nika Ivančić) koja sprema doktorat. Ona zna pomnožiti velike brojeve jer je kombinacije naučila napamet, ali ne može shvatiti da su dva i dva četiri. Profesor zbog njenog nezanja bijesni i transformira se u sadista, pitanja postaju bombe, unakrsna vatra besmisleno pretrpanih znanstvenih i kvazijezičnih činjenica. Radnja nove premijere Drame Plus tako progovara o gorućim pitanjima obrazovnog sustava - što zapravo znače diplome i svjedodžbe, uče li u školama djeca misliti svojom glavom ili bez propitkivanja slijede unaprijed propisane obrasce.

Gostujući u programu Radio Zadra, mladi su se glumci složili kako su i sami kroz razdoblje školovanja bili suočeni s istim problemima te s nestrpljenjem iščekuju zadarsku premijeru. Dok je 24-godišnjoj Niki Ivančić ovo prva suradnja s redateljem Radovčićem, Lovro Ivanković svima je dobro znan kao Akakije Akakijević u predstavi "Kabanica" Drame plus, koja je zaradila nominaciju za najbolju dramsku predstavu na Nagradama hrvatskog glumišta 2019. godine. 

Iako smo navikli vidjeti Vinka Radovčića u redateljskoj ulozi, u predstavi "Instrukcija" Eugenea Ionescoa režiju potpisuje glumac Lovro Ivanković koji je s istim djelom išao na prijemni ispit na akademiju, a s njom je i diplomirao pa se samo od sebe nametnulo da preuzme režijsku palicu. 

U nastavku sezone, gledatelje očekuje repriza Gogoljeve "Kabanice" na otvorenju Zadarskog kazališnog ljeta te nova premijera "Zločin i kazna" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u kasno ljeto. Mala Drama za kraj godine sprema "Ružno pače" Hansa Christiana Andersena. 

Predstavu "Instrukcija" pogledajte u crkvi sv. Nikole 15. i 16. lipnja s početkom u 21 sat. Ulaznice potražite u cafe baru Indie na Poluotoku po cijeni od 40 kn. 

 

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.