Hrvatski radio

Radio Zadar

Novo ostvarenje zadarskih glumačkih nada

28.12.2017.

07:14

Autor: HRT radio zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U 19 sati, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Zadar premijera predstave rađene prema bajci Hansa Christiana Andersena "Carevo novo ruho" u izvedbi Drame plus. Zanimljiva bajka u dramatizaciji Jadranke Bargh i režiji Vinka Radovčića.

Predstava u potpuno novoj adaptaciji začarat će vas bajkovitim kazališnim prizorima, a dio je autorskoga projekta Drame plus pod nazivom "Lektira uživo"Prošlo je više od stoljeća i pol otkako je Hans Christian Andersen, inspiriran španjolskim izvornikom iz 14. stoljeća, napisao bajku Carevo novo ruho. U ovoj novoj dramatizaciji Jadranke Bargh Car je ujedno i Kralj, on je sve što poželi. 

 Cara u predstavi igra Jakov Modrić, Caricu Lorena Gulam, Sluge i Varalice  Nika Medić i Paula Kalcina, Carev i Kraljev Savjetnik je Ivan Kalcina, Dvorjani su Marija Harangozo i Teo Jerković, dok je Iskreno dijete najmlađa polaznica Drame plus, Daniela Kalcina.

Raskošnu kostimografiju potpisuje Anita Goreta koja se igrala s raznim razdobljima te bila inspirirana istaknutim, poznatim i priznatim, zanimljivim povijesnim ličnostima - carevima i kraljevima koji su poznati po tome da su "veoma držali do svoga ruha". 

U kostimografskim elementima koristila je motive i krojeve Luja XIV. iz Francuske te englesku kraljicu Elizabetu I. koja je bila poznata po pretjeranom kičenju i prekrivanju gotovo čitave površine svoga tijela. Dvorjani, savjetnici i ostali kostimografski su inspirirani Elizabetom Bathory, krvavom mađarskom groficom, Mozartom i ostalim slavnim povjesnim ličnostima.

Scenografiju inspiriranu Viktorijanskim kazalištem potpisuje izraelski scenograf Luka Lang, a za odabir glazbe je zadužen sam redatelj predstave. Oblikovanje svjetla potpisuje Frane Papić, a oblikovanje tona Mate Petričević iz Kazališta lutaka Zadar. Predstava je namijenjena djeci uzrasta +7.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.