Hrvatski radio

Radio Zadar

O nalazima iz korčulanskih prapovijesnih grobnica

23.05.2017.

13:43

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"To je nezaobilazna knjiga za proučavanje istočno-jadranske arheološke baštine" - rečeno je na predstavljanju monografije "Grad mrtvih nad poljem života" grupe autora, u zadarskom Muzeju antičkog stakla.

Istoimena izložba koja se može razgledati u MAS-u predstavlja rezultate 5-ogodišnjih istraživanja lokaliteta Kopila na Korčuli. Monografiju su predstavile doc. dr. sc. Martina Čelhar s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i  dr. sc. Marina Ugarković s Instituta za arheologiju u Zagrebu. Doktorica Čelhar je za naš Dnevnik kazala:

          Riječ je o iznimno značajnoj knjizi. Cijeli prostor Korčule je iznimno slabo istražen, a Kopila je važan arheološki lokalitet. Knjiga ukazuje na život zajednice putem nekropola – kakvi su bili grobni rituali, vjerovanja, na koji su način oni živjeli, koliko su bili važni za razvoj epohe od 4. – 1. st prije Krista. Grobni inventar je ekskluzivan , tu su tisuće artefakata, nošnje, nakit, prilozi koji upućuju na način života te otočne zajednice u željezno doba.  

Tekst je znanstveno utemeljen ali i tečan, dinamičan i zanimljiv široj javnosti, što je i naš zadatak , za prikaz znanstvenih istraživanja naše bogate kulturne baštine široj zajednici - ističe dr Čelhar. Izložbu o korčulanskoj nekropoli Kopile s vidljivim ostacima bedema možete još uvijek pogledati u zadarskom MAS-u.

Jedan od autora monografije, doktor Igor Borzić s Odjela za arheologiju Zadarskog sveučilišta navodi kako je knjiga dokaz o postojanju snažne domorodačke zajednice na Korčuli koja je trgovala s čitavim Mediteranom. Novina koju knjiga nudi je činjenica da prvi put mi u materijalnom smislu možemo popratiti to razdoblje korčulanske povijesti, dok su se do sada su istraživači manje-više mogli osloniti samo na pisane izvore iz antike - kazao nam je. 

Predstavljanje monografije priređeno je u sklopu obilježavanja 8. obljetnice Muzeja antičkog stakla u Zadru.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.