Hrvatski radio

Radio Zadar

O važnim godinama iz zadarske povijesti

18.10.2019.

13:03

Autor: Suzana Jakšić Mandić

O važnim godinama iz zadarske povijesti

O važnim godinama iz zadarske povijesti

Foto: - / -

Zadarski Narodni muzej je u suradnji s Udrugom anitifašističkih boraca i antifašista grada Zadra u Kneževoj palači postavio izložbu posvećenu „Oslobođenju od 22 godine fašizma i 75 godina od oslobođenja Zadra i pripajanja matici domovini“.

U suradnji s Udrugom, obradio sam 13 tema, kazao nam je autor izložbe, profesor Vladimir Alavanja: Jedna od tema je Zadar odmah nakon Rapalla, ali ubacili smo i oslobođenje od fašizma. Naime ljudi zaboravljaju da pošto je Zadar bio pod Italijom, kad je došao Mussolini  uveo je fašističku vlast. Kad se govori o fašizmu misli se 41-45.-a, međutim specifičnost zadarska je u tome što je on već bio pod fašizmom od 1922. Kad je Mussolini došao na vlast - pojašnjava priznati zadarski povjesničar, te dodaje: 

Nakon kapitulacije Italije recimo Split, Trogir, Šibenik, oni su potpali pod NDH-a, a ja sam na izložbi prikazao da je Zadar ostao u talijanskoj vlasti. Došle su njemačke trupe, ali je tadašnji zadarski gradonačelnik Sorentino sa svojom kompanijom i dalje zadržao fašističku vlast i ostao vjeran Mussoliniju. Zato sam kroz izložbu nastojao diferencirati razlike između Zadra i njegovog okruženja.

U Kneževoj palači izložene su fotokopije fotografija, karata, dokumenata, par pušaka i ostala arhivska građa.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.