Hrvatski radio

Radio Zadar

Objavljen album zaboravljenih pjesama zadarskih Arbanasa

16.03.2020.

09:05

Autor: Radio Zadar

Objavljen album zaboravljenih pjesama zadarskih Arbanasa

Objavljen album zaboravljenih pjesama zadarskih Arbanasa

Foto: - / -

Ovim izdanjem zaokružen je projekt kojeg je muzikologinja i pjevačica Dina Bušić započela još 1999. godine kao dio seminarskog istraživanja svojih predaka. Pridružila joj se zatim gitaristica Melita Ivković koja je sačuvane melodije i fragmente uobličila u aranžmane sa svojim autorskim pečatom

Publici su se prvi put predstavile na NYou jazz festivalu u Tirani u lipnju 2018. Nakon toga, glazbenice su otišle na otok Zlarin, gdje im se, na nekoliko snimateljskih sessiona u crkvi Marijina Uznesenja s tonskim snimateljem Marinom Fulgosijem, pridružio Edin Karamazov na gitari i turskom sazu, Miroslav Tadić na gitari i Yvette Holzwarth na violini. U listopadu iste godine glazbenice su otišle u Švedsku, a miksanje albuma povjerile su Janu-Ericu Perssonu, jednom od vodećih stručnjaka za zvuk u Europi i vlasniku ugledne izdavačke kuće Opus 3 Records, dok mastering potpisuje Saša Miočić.

Izdanje je opremljeno ilustracijama Josipa Zankija, popratnim tekstom Miljenka Jergovića, kao i originalnim tekstovima arbanaških pjesama, s prijevodima Maximilijane Barančić i u adaptaciji Ljiljane Lili Koci, dok grafički dizajn albuma potpisuje Duje Medić.

Svjestan važnosti ovog projekta za zadarske Arbanase, Jergović zaključuje kako je “pjesme svaki put slušao s onom vrstom ganuća kakvo bi osjetio knjižničar Aleksandrijske biblioteke da je iz vatre uspio spasiti barem jednu jedinu knjigu”.

Album je dostupan na digitalnim platformama na sljedećem linku:

https://ampl.ink/8oX38

Više informacija o projektu pronađite na:

www.dinaemel.com

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.