Hrvatski radio

Radio Zadar

Od kreativne industrije do grada i krajobraza

03.06.2013.

15:56

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nizom događanja u lipnju nastavlja se kulturni projekt pod nazivom 'Dolazak u baštinu' koji organizira Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja zadarskog Sveučilišta. Ovoga tjedna u crkvi Sv. Donata i zgradi novog Sveučilišnog kampusa predstavljaju se dvije priznate strane umjetnice; Andrea Kuster i Karen Lebergott.

Projekt je započet 2007. godine i do sada je okupio velik broj stranih i domaćih umjetnika koji govore o odnosu prema povijesnom nasljeđu, nacionalnoj i regionalnoj baštini, usmenoj predaji, legendama i znanstvenim otkrićima.

Jedan od umjetničkih direktora, Josip Zanki danas je ugostio spomenutu američku umjetnicu K. Lebergatt iz Chicaga koja se bavi slikarstvom i fotografijom:

"Kroz svoj rad najviše promatram kako kultura utječe na geografiju i obrnuto, najviše sam usmjerena na Europu, jer znate da je upravo najviše doseljenika u Sjedinjene Američke Države stiglo upravo s ovog kontinenta, to mi daje odgovor tko smo mi kao Amerikanci."

Izložba ove slikarice održat će se u subote 8.lipnja u Crkvi Sv. Donata, a dan kasnije "Dolazak u Baštinu" seli se u Nacionalni park Paklenicu gdje će biti predstavljen projekt "Grad i krajobrazi". Idući tjedan rezerviran je za jednu radionicu crtanja, ali i skup o aktualnoj temi odnosa kreativne industrije i umjetnika.

"Sada je ta kreativna industrija vrlo popularna, no s druge strane puno teoretičara istupa protiv toga jer ako se umjetnost temelji samo na industriji, onda je ona komercijalizirana, postaje roba," - istaknuo je povodom tribine Josip Zanki.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.