Hrvatski radio

Radio Zadar

Od minimalizma do plesnog transa na otvorenju Zadarskog kazališnog ljeta

29.06.2021.

09:58

Autor: Maja Milin

Od minimalizma do plesnog transa na otvorenju Zadarskog kazališnog ljeta

Od minimalizma do plesnog transa na otvorenju Zadarskog kazališnog ljeta

Foto: - / -

Premijerom plesne predstave „Bolero” u izvedbi plesača Zadarskog plesnog ansambla, a nastale u koprodukciji s HNK Zadar, sinoć je otvoreno 27. Zadarsko kazališno ljeto. Istu je predstavu publika imala prilike pogledati i dan ranije na svečanoj pretpremijeri.

Koreografiju i koncept predstave potpisuje umjetnička voditeljica ansambla Sanja Petrovski koja ove godine obilježava 45 godina umjetničkog rada, u izazovnoj godini kada Zadarski plesni ansambl slavi veliku 30. obljetnicu djelovanja.

S polaznicima plesnog studija nastupale su profesionalne plesačice, a u solu je zablistala Patricia Gospić koja kako kaže "Bolerom" simbolično završava pojedine faze svog života još od kraja srednje škole.

Za veličanstveno djelo francuskog skladatelja Mauricea Ravela, nastalo davne 1928. godine danas kažu da cijelo vrijeme negdje svira na našem planetu, a Sanja Petrovski dodaje da svaki plesni ansambl koji drži do sebe na repertoar mora uvrstiti "Bolero".

Ovu vizualno i estetski dojmljivu izvedbu koja započinje jednostavnim istraživanjem pokreta a završava plesnim transom, publika je imala prilike pogledati u Lapidariju Narodnog muzeja Zadar, a prema riječima solistice Patricije Gospić plesati "Bolero" bila je velika čast jer je to jedno od najznačajnijih glazbenih i plesnih djela.

U nastavku 27. Zadarskog kazališnog ljeta, koje ove godine traje do 2. kolovoza, očekuje nas premijera predstave "Slučaj Mersault", koprodukcija HNK Zadar i Drame Plus u režiji Vinka Radovčića, nastala prema antologijskom romanu "Stranac" Alberta Camusa. Na programu je u četvrtak, 1. srpnja u HNK Zadar s početkom u 21.30h.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.