Hrvatski radio

Radio Zadar

Otvaranje 6.srpnja uz Simfonijski orkestar HRT-a i izravan prijenos

30.06.2021.

13:15

Autor: RZD

Otvaranje 6.srpnja uz Simfonijski orkestar HRT-a i izravan prijenos

Otvaranje 6.srpnja uz Simfonijski orkestar HRT-a i izravan prijenos

Foto: - / -

Nastupom Simfonijskog orkestra Hrvatske radio televizije pod ravnanjem Ivana Huta na zadarskom Forumu 6.srpnja počinju 61. Glazbene večeri u Sv. Donatu. Koncert će se izravno prenositi na HRT-u, a bit će posvećen 30. obljetnici smrti maestra Borisa Papandopula.

Na konferenciji za novinare povodom 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu nazočnima se obratila ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković koja je najavila bogato festivalsko izdanje koje će se održati od 6. srpnja do 8. kolovoza. Predsjednica Upravnog vijeća Dina Bušić se osvrnula na povratak rane glazbe na Večeri koje će ove godine biti u znaku nedavno preminulog Jurja Gracina, koji je u radu Večeri sudjelovao devetnaest uzastopnih godina - kao tajnik i član Upravnog odbora, član i rukovoditelj Programskog odbora, Umjetničkog savjeta te zatim i umjetnički ravnatelj Večeri. Predstavila je i financijsku konstrukciju: za ovogodišnje izdanje Grad Zadar izdvojio je 870.000 kn, Ministarstvo kulture RH 200.000 kn, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije sa po 15.000 kn, Turistička zajednica grada Zadra s 10.000 kn i Erste&Steiermärkische Bank d.d. s 3.000 kn.

Umjetnički ravnatelj Jurica Šoša detaljnije je predstavio program festivala u kojem se ističe nekoliko programskih odrednica: uz ciklus rane glazbe, tu je blok koncerata Zadarskog komornog orkestra uz iznimne soliste. Važan je dio Večeri pripao zadarskim glazbenicima, a kao šlag na kraju najavljen je koncert ponajboljeg svjetskog tenora današnjice, Amerikanca Lawrencea Brownleeja.

Na kraju je ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković predstavila ciklus Suvremenost rane glazbe, iza kojeg stoji umjetnička ravnateljica, zadarska muzikologinja svjetskoga glasa Katarina Livljanić. Uz koncerte Zbora moskovskog patrijarhata i izraelsko-švicarskog ansambla Profeti della Quinta čiji je voditelj Elam Rotem upravo jučer osvojio nagradu Laurette Goldberg udruženja Early Music America za dostignuća na polju rane glazbe, izdvojila je predavanja muzikologinje Hane Breko Kustura o novim otkrićima iz područja rane glazbe, posebno onih iz Zadra, te Nizozemca Roba Riemena, autora bestselera prevedenih na 23 jezika.

Pored toga, najavila je prodaju ulaznica putem weba na adresama www.donat-festival.com i www.kuzd.hr kao i bogato festivalsko izdanje koje je nadraslo uobičajeni programski katalog i na 170 stranica donosi muzikološke tekstove i arhivske fotografije, čime Koncertni ured Zadar, nakon nedavno objavljene Antologije hrvatske zborske glazbe, nastavlja svoju izdavačku djelatnost.

Više o Festivalu u tonskom prilogu S. Jakšić Mandić : 

O 61. Glazbenim večerima u Sv. Donatu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.