Hrvatski radio

Radio Zadar

Otvorena četvrta po redu godišnja izložba Drame Plus

08.02.2020.

09:02

Autor: HRT Radio Zadar

Marin Maras

Marin Maras

Foto: - / -

U galeriji ZadarArt sinoć je prigodnim performansom otvorena četvrta po redu godišnja izložba Drame Plus i projekta „Lektira na sceni“, koju svi zainteresirani posjetitelji mogu razgledati u iduća dva tjedna.

Predstavljeni su plakati i fotografije iz četiriju premijera kazališnog programa Lektire na sceni 2019. godine: „Krležijane“, nastale prema tekstovima Miroslava Krleže, „Životinjske farme“ autora Georgea Orwella, popularne Gogoljeve „Kabanice“ te „Djevojčice sa šibicama“, predstavi nastaloj prema istoimenoj Andersenovoj bajci.

„Sretni smo i ponosni što toliko sjajnih zadarskih fotografa redovno prati rad Drame Plus te nam je drago što, evo, već četvrtu godinu zaredom imamo priliku izložiti njihov doživljaj naših predstava, bilo da je riječ o fotografijama ili pak grafičkom dizajnu plakata predstave“, izjavio je redatelj i umjetnički ravnatelj Drame Plus Vinko Radovčić.

U prošlogodišnjoj sezoni projekta „Lektira na sceni“ fotografije i grafička rješenja za Dramu Plus radili su Josip Kresović Naonar, Željko Karavida, Marin Maras, Aleksandar Bonačič, Ana Kolega te Marko Dimić. Njihove impresivne radove sa zanimanjem su promatrali brojni zainteresirani posjetitelji, a cijelu je atmosferu podignuo i performans u izvedi članova Drame Plus pod nazivom „Naš prostor“.

Simbolično, u malom prostoru galerije u kojoj su izložili radove koji svjedoče o vizualnom identitetu te važne zadarske udruge i projekta koji čini ono gotovo nemoguće, vraća mlade teatru, članovi udruge istaknuli su stiješnjenost prostora u kojem rade.

Gotovo je nemoguće za povjerovati da je jedna grandiozna i scenski zahtjevna predstava poput „Krležijane“ nastala u malom prostoru redateljeva doma u kojem se odvijaju dramske radionice Drame Plus.

„Teško je razmišljati o izgledu predstave, a kamoli stvarati je s glumcima koji se po sceni trebaju kretati, razgibavati, koristiti prostor kao što će koristiti scenu. Jer tek kad na scenu dođemo shvatimo kolike su to mogućnosti koje mi u našem sadašnjem prostoru naprosto nemamo.“, poručio je Vinko Radovčić istaknuvši kako Drama Plus treba i zaslužuje prostraniji i adekvatniji prostor za rad, u kojem će „lakše i bolje dramski odgajati svoje članove i stvarati kazalište koje toliko volimo“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.