Hrvatski radio

Radio Zadar

Ove subote u Zadru vinski vitezovi

25.05.2022.

08:09

Autor: Radio Zadar

Vitezovi vinski

Vitezovi vinski

Foto: - / -

U subotu 28.05. zadarska vinska viteška manifestacije. U 10.00 sati je okupljanje sudionika kod gradskog mosta na brodu Leut. Od 11.15–11.50 sati– Svečani viteški mimohod ulicama Zadra do crkve Gospe od Zdravlja. 

Vinski vitezovi

Vinski vitezovi

Foto: - / -

Po prvi puta na području grada Zadra održat će se Viteška svečanost akreditacije i intronizacije u organizaciji Europskog vinskog Viteškog Reda (ORDO EQUESTRIS VINI EUROPAE), Konzulata Hrvatska, Legature Zadarske.

OEVE je ugledni vinski viteški red koji okuplja ljude raznih profesija diljem Europe sa zajedničkim ciljem promoviranja mira, spajanja različitih kultura, razumijevanja među narodima i promocije tradicionalnih vrijednosti kršdanske Europe.

Europski vinski viteški red ima svoju dugu povijest, a vuče svoje korijenje iz XV. stoljeća i Friedricha III. iz loze Habsburg koji je u to vrijeme nosio titulu njemačkog kralja, cara Svetog Rimskog carstva i austrijskog nadvojvode. Isti je 1468.utemeljio "Vojni red Svetog Jurja od Koruške", a u njega su ulazili vitezovi ratnici kojima je primarni cilj bio obrana kršdanske Europe. Papa Pavao II. potvrdio je pravila viteškog reda i od tada je njegova povezanost s katoličkom crkvom trajna. 


Iako ukinut početkom XX. stoljeća do obnove reda dolazi 1984. godine kada je 12 uglednih osoba iz grada Eisenstadta (Željezno) u austrijskoj saveznoj pokrajini Burgenland (Gradišće) potaknulo obnovu reda. Geslo viteštva glasi: “Tek kada pobijediš zavist i počneš se zauzimati za druge, postati ćeš istinska viteška osoba”, a upravo ovim geslom vodi se i ovaj viteški red.

U današnje vrijeme namjena i ustroj reda bitno se razlikuju od viteških redova srednjega vijeka. Vitezovi više nisu ratnici nego mirotvorci koji koriste vino kao sredstvo i most povezivanja i spajanja naroda i njihovih kultura te se članovi reda danas zovu Vinski vitezovi. 

Red se vrlo brzo proširio po cijeloj Austriji, ali i diljem Europe. Danas postoji 29 konzulata s preko pet tisuća članova iz cijele Europe čime predstavlja najveću vinsku udrugu takve vrste u svijetu. Kako bi Viteški red imao svoj legitimitet, potomak utemeljitelja reda Otto von Habsburg je preuzeo njegovo pokroviteljstvo, a i sam je odlikovan viteškim križem s grbom u zlatu i do svoje smrti,bio je najviši nositelj viteškog redovnog križa i zaštitnik reda. Aspekt ovog srednjevjekovnog reda danas je prilagođen sadašnjem vremenu, a duboko je povezan sa vinskom kulturom.


Vinski vitezovi

Vinski vitezovi

Foto: - / -

Današnje je geslo: "Položimo oružje, podignimo čaše!".Na taj način Vinski vitezovi slijede i nastavljaju tradiciju zapadnjačko-kršdanskih viteških redova. Iako na svim svečanostima i druženjima konzumiraju vino, oni se ne opijaju, jer vino ne smije vladati čovjekom već čovjek vinom.

Viteške svečanosti primanja novih članova i promaknuća u viši rang tradicionalno se održavaju u crkvi nakon Svete mise. U propovjedi se govori o vinu i podsjeća na trud čovjeka koji uzgaja lozu te o duhovnoj povezanostis kršćanstvom.

Novi članovi primaju se u viteški red polaganjem prisege na ritualni mač, ispijanjem vina iz kaleža te podjelom insignija i diploma.Za domaćinstvo manifestacija,obično se biraju povijesni gradovi, duhovna svetišta ili krajevi velike vinogradarske tradicije, a u ovom slučaju odabran je Zadar kojem je na ovaj način iskazana iznimna čast.


Vinski vitezovi proći će mimohodom kroz grad u svečanim odijelima i znamenjima uz pratnju limene glazbe.Tijekom boravka članovi viteškog reda posjetiti će brojne zadarske kulturne i povijesne znamenitosti uz degustacije vina kod lokalnih vinara,koji će se tako moći predstaviti na reprezentativan način.Vinski vitezovi obilježavaju vinske manifestacije, sudjeluju u organizaciji izložbi i ocjenjivanju vina, organiziraju stručne seminare i predavanja za vinare i vinogradare,vrše promocije i čuvaju od zaborava autohtone sorte vinove loze,čuvaju stare običaje,organiziraju dobrotvorne akcije, provode edukacije o vinarstvu, vinogradarstvu i kulturi te promiču mir i bratimljenje s drugim narodima na kulturnoj osnovi.


Krilatica društva je: IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI (U slavu Boga i u slavu vina).Iako vitezovi danas mnogim ljudima djeluju arhaično,njihovo postojanje i aktivnosti su potrebne u ovim teškim vremenima opteredenim globalnom krizom i gubitkom pozitivnih uzora te tradicijskih vrijednosti koje su kroz povijest sačuvale naši narode Europe.

Na viteškoj svečanosti uz brojne europske i hrvatske uglednike biti će i visoki izaslanik i senatski delegat za Hrvatsku Eques Johann Horvatits, zatim I. Prokonzul Konzulata Hrvatske, Eques Stjepan Šafrante Eques Petar Cota, II. Prokonzul Konzulata Hrvatske.

Zadarsku legaturu predvodi njen ugledni član i legat;Eques Željko Uzelac, a ostale članove zadarskog vinskog reda čine: Eques Stjepan Vučemilovid, Eques Radoslav Bobanović, Judex Mladen Šarlija, Dame Manuela Plohl i Consilarius Mario Kalmeta.

Uz već postojeće članove viteškog reda u članstvo će se primiti, te de im na taj način biti ukazana iznimna čast, novi članovi iz zadarskih redova.Dame Manuela Ploh LlOEVE Hrvatska, Legatura Zadarska


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Jutro uz Radio Zadar

Svako jutro iz sata u sat donosimo vam najnovije informacije iz zemlje i svijeta. Govorimo o stanju na prometnicama i kakvo nas vrijeme očekuje. Možete besplatno oglasiti sve što prodajete ili kupujete, a društvene aktualnosti i svakodnevne životne probleme, s vama komentiramo u kontakt programu.

Poslušajte u Slušaonici