Hrvatski radio

Radio Zadar

Pag: "Kreativna oporuka Borisa Guine"

20.08.2013.

22:58

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Pagu je otvorena izložba fotografija nedavno preminulog Borisa Guine, renomiranog art fotografa i dugogodišnjeg šefa tehnike HRT Radio Zadra. Ljubitelji umjetničke fotografije, prijatelji i bivše kolege došli su pogledati "kreativnu oporuku Borisa Guine", kako je u popratnom tekstu izložbe napisao novinar i publicist Abdulah Seferović Sefi, te "njegov bijeg iz doslovnosti u maštu" kroz eksperimentalnu digitalnu fotografiju kojom se prvi puta predstavio 2006. godine, a kojom se doslovno bavio, do zadnjeg trenutka svojega života.

Izložbu je priredila njegova supruga Marija Višić Guina, želeći završiti i zaokružiti njegovo novije stvaralaštvo, ono što je pokojni Boris pripremao i želio izložiti upravo u Pagu. 

Knežev dvor u kojem je izloženo njegovih 20-tak djela odisao je prijateljskom prisnošću, znatiželjom i iznenađenjem koju je umjetnik ostvario kroz ...

" virtualnu stvarnost, koja jest i nije slika zbilje, ali je tako konstruirana da bi se razlikovala od zbilje i percipirala od nje."

kako je napisao Seferović, čiji je tekst pročitao predsjednik Foto - kino - video kluba "Zadar" Petar Sikirić, podsjetivši na njegov rad u zadarskom foto klubu.

Toni Pajkin, glavni urednik Radio Zadra, koji je s Guinom radio više od 20 godina, od čega je skoro 15 godina neposredno, surađujući u poslovima glavnog urednika odnosno šefa tehnike, rekao je da mu pogled na fotografije objašnjava mir koji je Boris imao na poslu, što u svojem tekstu apostrofirao i Abdulah Seferović

"U toj i takvoj stvarnosti klobuča se pravo poetsko i metaforičko bogatstvo, skrivaju se dublji povodi, nevidljiva mentalna stanja, teško uhvatljiv fluid slika." 

U zaista dirljivoj zahvali svima koji su došli na otvorenje izložbe, Maria Višić Guina, likovna umjetnica i supruga pokojnog Guine, navela je da je posebno ponosna na to što je in memoriam priređen u Pagu, gradu koji ih je prihvatio i u kojem su imali divnih umjetničkih večeri. U gradu u kojem je Boris planirao izložiti svoje recentne radove, što nažalost, kako je kroz suze rekla, uspio sam završiti, ali ona nije mogla njegov rad tek tako prepustiti zaboravu.  

Gradonačenik Paga, Željko Maržić, podsjetio je koliko su supružnici Višić - Guina dali kulturnom životu Paga i s kojom su se lakoćom uklopili i prigrlili ga, jednako kao i Pag njih kao mjesto njihovog života i umjetničkog rada. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.