Hrvatski radio

Radio Zadar

Pag zaštitio svoje "bijelo zlato": Korištenje čipke odsad samo uz dozvolu!

28.10.2020.

12:19

Autor: Filip Matijević

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Grad Pag se odlučio na zaštitu čipke i nakon tri godine smo to uspjeli učiniti u potpunosti. Ubuduće se pašku čipku neće moći kupiti nigdje drugdje nego u gradu Pagu u kojem će biti suvenirnice, kazao je Fabijanić.

Grad Pag je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo zaštitio pašku čipku. To znači da će se čipka kao suvenir i motiv na raznim predmetima ubuduće moći koristiti samo uz licencu na način da će Grad Pag potpisivati Ugovor o neisključivoj licenciji, kazao je za Radio Zadar Ante Fabijanić, gradonačelnik grada Paga.

- Paška čipka se proizvodi i radi samo u gradu Pagu, a zadnje vrijeme su je koristili i bila je prisutna posvuda, i gdje treba i gdje ne treba. Grad Pag se odlučio na zaštitu čipke i nakon tri godine smo to uspjeli učiniti u potpunosti. Ubuduće se pašku čipku neće moći kupiti nigdje drugdje nego u gradu Pagu u kojem će biti suvenirnice, kazao je Fabijanić i dodao da će Pag još sustavnije podupirati paške čipkarice i time dodatno promovirati jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih suvenira u svijetu.

- Velik dio novca koji ćemo od ove zaštite uprihoditi u budućnosti ćemo usmjeravati prema čipkaricama, školi, trgovinama i ostalim segmentima, a sve s ciljem da čipkarice i njihove obitelji u budućnosti od ovog suvenira budu mogle živjeti, zaključio je gradonačelnik.

Jasna Magaš šije pašku čipku više od 40 godina i oduševljena je ovom viješću:

- Stvarno je bilo vrijeme da se to dogodi jer su neki pod čipku prodavali za sve i svašta, a izrada čipke nije baš tako jednostavna i obuka je dugotrajna. A ako će se obistiniti najava da će se moći živjeti od čipke... Pa to je pun pogodak jer moći živjeti od onoga što netko voli raditi je idealno, kazala je Magaš.

Paška čipka je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a 2009. godine uvrštena je i na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.