Hrvatski radio

Radio Zadar

Performans - Apstraktna umjetnost MIRÓ I BANKSY

05.06.2023.

10:51

Autor: Radio Zadar

Poziv na performans - Apstraktna umjetnost Miró I Banksy 

Poziv na performans - Apstraktna umjetnost Miró I Banksy 

Foto: PR foto / -

U Polivalentnoj dvorani Providurove palače večeras, s početkom u 18 sati, održat će se performans - Apstraktna umjetnost  Miró i Banksy kojeg zajednički pripremaju Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar. 

Performans izvode plesačice, članice Zadarskog plesnog ansambla i učenici ŠPUD- a s ciljem predstavljanja svojih ideja, koncepata, kreacija koje su oblikovane u sklopu projekta Kako nas muzej pokreće; APSTRAKTNA UMJETNOST  MIRÓ I BANKSY, EMA 2023., na stručnim radionicama namijenjenim učenicima škole Primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar. Koreografiju performansa potpisuju Sanja Petrovski, Natali Perić i Patricija Gospić


Projekt je osmišljen u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, u Dizajnerskom studiju EO - NMZ (u razvoju), uz mentoricu i kustosicu Mariju Šarić-Ban te mentorice ŠPUD-a, profesorice Katu Prskalo, Sandru Bačić, Jelenu Franulović, Martu Tokić, Vlatku Prtenjača i Leu Ljubu Kocijan. 


Tema i inspiracija projekta i u njemu stručne radionice (time i performansa i izložbe) je moderna umjetnost, apstraktna umjetnost J. MIRÓ te ulična umjetnost Banksya. Učenici su istraživali na području likovnih i scenskih umjetnosti - kazališni kostim u inscenaciji i u promijenjenoj funkciji, tijelo u pokretu u kostimu u galerijskom prostoru, crtež i kostim kao izložak u galerijama i muzejima. Prema analizi umjetničkih djela Miroa i Banksya, učenici su ostvarili svoju umjetničku interpretaciju, djelo od ideje do realizacije. Krajnji rezultat radionice: idejni koncept, skice, grafike, tisak, šablone, kostimi – odjeća – skulpture itd.


Likovne tehnike: crtačke, zračni kist, kolaž, asamblaž, reciklaž (različita odjeća, torbe, cipele, karton, papir novinski, pakpapir i dr. otpadni materijal), multimedija. Umjetnički pravci: moderna – postmoderna: pop art, op art, ready- maid, konceptualizam, kubizam, nadrealizam, performans, avangarada....


Rezultat radionica publici će predstaviti 49 učenica/ka Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar, odjela GRAFIČKI DIZAJNER, SLIKARSKI DIZAJNER, DIZAJNER ODJEĆE, DIZAJNER TEKSTILA, ARANŽERSKO-SCENOGRAFSKI DIZAJNER, FOTOGRAFSKI DIZAJNER. 


Izložbu crteža, plakata, grafika i scenskih kostima u prostoru ophoda (foajea i staklenih niša) Kneževe palače zainteresirana publika će moći razgledati u periodu od 14. do 23. lipnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.