Hrvatski radio

Radio Zadar

Počinje 8. Jazz & Blues festival

27.07.2022.

06:32

Autor: Maja Milin

Fred Wesley

Fred Wesley

Foto: PR foto / -

Nastupom legendarnog jazz glazbenika Freda Wesleyja i The New JBsa, na otvorenoj terasi Muzeja antičkog stakla u Zadru večeras počinje osmo izdanje Zadar Jazz & Blues festivala. U trajanju od 27. do 29. srpnja na najljepšoj pozornici u gradu, s početkom u 21,30 sati očekuju nas glazbene poslastice zbog kojih se Zadar osmu godinu za redom pozicionira na europsku festivalsku kartu. 

Fred Wesley jedan je od najpoznatijih jazz i funk trombonista te jedinstvena pojava na američkog glazbenoj sceni. Publici je najpoznatiji po svojoj suradnji s legendarnim Jamesom Brownom. Od 1968. do 1975. bio je muzički direktor, trombonist, skladatelj i aranžer u Brownovom sastavu JBs s kojim je u velikoj mjeri utjecao na razvoj suvremene popularne glazbe. Tijekom više od četrdeset godina glazbene karijere Fred Wesley je kao instrumentalist, aranžer i producent surađivao s nizom svjetski poznatih glazbenika među kojima su Ray Charles, Lionel Hampton, Randy Crawford, New York Voices, Van Morrison i mnogi drugi. Zadarska ga je publika imala prilike upoznati 2016. godine na istom Festivalu.

Ratko Zjača

Ratko Zjača

Foto: PR foto / -

Dan kasnije, u četvrtak, 28. srpnja nastupit će Ratko Zjaca Nocturnal Four feat: John Riley ( CRO-USA-SLO-ITA). Riječ je o nagrađivanom gitaristu, skladatelju, izvođaču i pedagogu, ujedno prvom europskom gitaristu koji je snimio album ("Shades of Spirit" iz 2004. godine) na fretless gitarama. Surađivao je i snimao s Bennyem Baileyem, Garyijem Peacockom, Johnom Patitucciem, Steveom Gaddom i drugim velikanima.


Na koncertu u Zadru nastupit će s Johnom Rileyom, jednim od najpoznatijih jazz bubnjara i edukatora današnjice koji je surađivao sa svjetskim glazbenicima poput Stana Getza, Milesa Davisa, Milta Jacksona, Dizzyja Gillespieja,. Redovni je profesor bubnjeva na akademijama Manhattan School of Music, The New School i SUNY Purchase, a stalni je vanjski profesor na Konzervatoriju u Amsterdamu.

Celia Kameni

Celia Kameni

Foto: PR foto / -

Posljednji festivalski dan, 29. srpnja rezerviran je za Celiju Kameni, francusku pjevačicu kamerunskog podrijetla koju kritičari nazivaju novom nadolazećom zvijezdom jazza. Dijelila je pozornicu s poznatim umjetnicima kao što su DeeDee Bridgewater, China Moses, Liz Mc Comb, Bill Mobley, André Ceccarelli, Michel Hausser. U Zadru će nastupiti s multitalentiranim Elio Copolla trijom, kojeg predvodi fantastičan talijanski bubnjar. 


Copollini "ritmovi" pratili su neke od najboljih glazbenika na svijetu, uključujući Bennyja Golsona, Joeyja De Francesca, Petera Bernsteina, Davea Kiko-skija, Jerryja Weldona, Enrica Rava. Cijenjen od svojih kolega, nastupao je diljem svijeta u nekim od najprestižnijih jazz klubova i jazz festivala uključujući poznati Birdland Jazz Club, Smoke Jazz Club, Dizzy's Club Coca Cola, Small's i Mezzrow u New Yorku.


Ulaznice su u prodaji na sustavu Eventim.hr i na blagajni HNK Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici