Hrvatski radio

Radio Zadar

Pogledajte jedinstveni brod čije su oplate spojene šivanjem

08.06.2018.

08:12

Autor: HRT radio zadar

Pogledajte jedinstveni brod čije su oplate spojene šivanjem

Pogledajte jedinstveni brod čije su oplate spojene šivanjem

Foto: - / -

Arheološki muzej Zadar i Arheološki muzej Istre priredili su izložbu koja se otvara u 20 sati a predstavlja „Zambratiju - prapovijesni šivani brod". Po čemu je ovaj brod jedinstven za naš program je objasnila kustosica istarskog Arheološkog muzeja Ida Koncani Uhač...

Brod je unikatan - jedini je takav nalaz na Jadranu i na Mediteranu, nalaz broda čija je oplata spojena šivanjem i čija su rebra takošer sašivena uz oplatu - pojasnila je kustosica za naš program. Riječ je o gostujućoj izložbi kojom će biti  predstavljeni rezultati arheološkog istraživanja prapovijesne brodske konstrukcije rađene tehnikom šivanja, iz podmorja uvale Zambratija kod Umaga, datirane u razdoblje prijelaza iz brončanog u željezno doba. Podmorje uvale Zambratija je od 2008. godine postalo mjestom intenzivnih arheoloških istraživanja, osobito nakon otkrića prapovijesnih nalazišta. 

Terenski rad na istraživanju ostataka prapovijesnog broda je izveden u razdoblju od 2008. – 2013. godine, nakon čega su uslijedila postterenska istraživanja koja su obuhvatila radove na različitim analizama konstrukcije, na izradi 3D modela te rekonstrukciji i restituciji brodskih linija. 

Istraživanje je provedeno u okviru hrvatsko - francuske suradnje, između institucija Arheološkog muzeja Istre, Konzervatorskog odjela u Puli - Uprave za zaštitu kulturne baštine i francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) - Centre Camille Jullian iz Aix-en-Provence. 

Autori izložbe su: viša kustosica Arheološkog muzeja Istre - Ida Koncani Uhač, nautički arheolog dr. sc. Giulia Boetto iz francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja te konzervator – viši stručni savjetnik Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli – Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.