Hrvatski radio

Radio Zadar

Pohvaljeni KUD-ovi

01.09.2013.

06:56

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

KUD ZORA s otoka Oliba, KUD VINAC iz Stankovac, IFS SILBA, KUD LUZARICA iz Pridrage KUD IVAN GORAN KOVAČIĆ iz Bibinja, KUD SIDRAGA izTinja, mlade članice AKUD-a Sloga iz Sali sa Dugog otoka - stručno povjerenstvo županijske Smotre folklora odlučilo koji će KUD-ovi na državne smotre

Stručno povjerenstvo ovogodišnje Smotre u sastavu: dr.sc. Tvrtko Zebec, ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, mr. Ivo Brkić, vanjski suradnik Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i dr. sc. JasenkaLulić Štorić, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, izvijestilo je kako je ugodno iznenađeno pomacima koji su vidljivi kod mnogih KUD-ova. Izdvojili su KUD-ove koji će predstavljati glazbenoplesni folklor Zadarske županije na drugim manifestacijama ove vrste u Hrvatskoj. Na najpoznatije smotre folklora idu:


KUD ZORA otok Olib, VINKOVAČKE JESENI
KUD VINAC Stankovci, ĐAKOVAČKI VEZOVI
IFS SILBA, otok Silba I KUD LUZARICA, Pridraga, NA NERETVU MISEČINA PALA, Metković
(prema propozicijama Smotre folklora u Metkoviću mogu se poslati dva KUD-a. Povjerenstvo smatra da dva kulturno-umjetnička društva različita u glazbenoplesnom izričaju mogu odlično predstavljati raznolikost Zadarske županije).
U želji da glazbenoplesni folklor Zadarske županije  bude prisutan i na drugim folklornim manifestacijama u Hrvatskoj odlučeno je povećati broj grupa koje će predstavljati našu Županiju. Tako KUD IVAN GORAN KOVAČIĆ iz Bibinja odlazi na Smotru folklora u Otočac, a muška pjevačka skupina iz KUD-a SIDRAGA,Tinj, koja se izdvaja kvalitetom pjevanja, predložena je za smotru te vrste u Ivanićgradu.

"Želja nam je da se svaki KUD razvija najbolje što može i da uživa u upoznavanju i prenošenju svoje baštine što je, uz kvalitetno druženje, osnovni cilj njihovog djelovanja" stoji u izvješću sa Smotre 2013.


Stručno povjerenstvo posebno pohvaljuje  mlade članice AKUD-a Sloga iz Sali sa Dugog otoka zbog njihovog samostalnog nastupa jer na taj način potiču svoju generaciju da upoznaje, zavoli i prenosi glazbenoplesni folklor svojih sredina. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.