Hrvatski radio

Radio Zadar

Portugalska čarolija u crkvi Sv. Frane

05.08.2015.

12:57

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iza nas je još jedan koncert koji je potvrdio bogatstvo ovogodišnjeg programa Glazbenih večeri u Sv. Donatu. U crkvi sv. Frane gostovao je vokalni ansambl s titulom „ambasadora" portugalske sakralne glazbe.

Njihova je izvedba jedinstvena jer publici jamči meditativni užitak u ranoj glazbi prožetoj portugalskom glazbenom tradicijom. U razgovoru s članovima ovoga mladog ansambla otkrivamo još jednu zanimljivost.

Jonathan Ayerst, voditelj ansambla Capella Duriensis

Ja sam engleski skladatelj i ovdje sam jedini Englez. U ovom projektu zajedno smo već 4, 5 godina. Mi radimo kao ambasadori portugalske renesansne muzike. Raduje nas što možemo izvoditi djela Filipa de Magalhãesa, Manuela Cardosa. Renesansna glazba iz Portugala uistinu je visoke kvalitete. 

I zaista, u samo pet godina izdali su nekoliko samostalnih nosača zvuka i komplet od šest nosača zvuka, predstavljali Portugal u Europskoj radijskoj uniji, nastupali na brojnim festivalima i osvojili naklonost velikog broja skladatelja.

Jorge Barata, član ansambla Capella Duriensis

Ova glazba puna je strasti, ali istodobno je i duhovna. Glazba dolazi iz zlatnog doba portugalske renesansne muzike. Ona oživljava i priču o našoj povijest, mislim na religiju, ali ona je i pravi glazbeni dragulj. 


A ovim mladim glazbenicima jedini je cilj - podijeliti taj dragulj sa svima nama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.