Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstava "Caffe Kraljevstvo" KLZ odnijela tri nagrade na 28. SLUK-u

30.05.2021.

09:08

Autor: Maja Milin

KLZ

KLZ

Foto: - / -

Na ovogodišnjem 28. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske - SLUKU, Kazalište lutaka Zadar sudjelovalo je s predstavom "Caffe Kraljevstvo" redatelja Vanje Jovanovića koji je odnio nagradu za najbolju režiju, a lutkari Irena Bausović Tomljanović i Dominik Karakašić za najbolju glumu.

28. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske - SLUK svečano je otvoren u ponedjeljak 24. svibnja, a sinoć je završen svečanom dodjelom nagrada najboljima. U promijenjenim uvjetima, bez druženja na koje su lutkari navikli proteklih godina, na ovogodišnjem je SLUK-u izvedeno 12 predstava i lutkarska izložba, a predstavila su se lutkarska kazališta iz Osijeka, Splita, Zadra, Zagreba i Rijeke. Ujedno, obilježen je 90. rođendan Branka Mihaljevića, po kojem je osječko Dječje kazalište dobilo ime.
 
Kazalište lutaka Zadar na SLUK-u je sudjelovalo s predstavom "Caffe Kraljevstvo", a koja je također i dio programa "4th TYA PUPPET THEATRE SHOWCASE", koji se odvija u Osijeku paralelno sa SLUK-om. Da zadarski lutkari imaju puno razloga za slavlje dokazuju tri važne nagrade: za najbolju režiju Vanji Jovanoviću, najbolju glumu-animaciju Ireni Bausović Tomljanović te najbolju mušku glumu-animaciju Dominiku Karakašiću.
 
Predstava "U kažnjeničkoj koloniji“ Kazališta Virovitica, Teatra Fort Forno i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku čiju režiju potpisuje naša Vjera Vidov nagrađena je u dvije kategorije, za najbolju kreaciju lutaka i maski (Krešimir Tomac) i za najbolju glumu-animaciju (Silvijo Švast). 
 
Donosimo izvještaj Stručnog ocjenjivačkog suda i Dječjeg prosudbenog odbora.
 
NAGRADA ZA NAJBOLJU GLUMU - ANIMACIJU
Nagrada se dodjeljuje Ireni Bausouvić za animaciju u predstavi „Caffe Kraljevstvo“ u izvedbi Kazališta lutaka Zadar. Sa savršenom preciznošću i iznimnom dramsko-animatorskom suigrom Irena uspijeva udahnuti karakter predmetima s kojima se publika može poistovjetiti.
 
NAGRADA ZA NAJBOLJU MUŠKU GLUMU - ANIMACIJU
Nagrada se dodjeljuje Dominiku Karakašiću za animaciju u predstavi „Caffe Kraljevsto“. Bez Irene nema Dominika, bez Dominika nema Irene. Taj umjetnički dvojac još jednom nam je potvrdio da dvoje kazališnih partnera, snagom svog umjetničkog izražaja, mogu činiti mnogobrojan ansambl.
 
NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU
Nagrada se dodjeljuje Vanji Jovanoviću za režiju predstave „Caffe Kraljevstvo“. Vanja je lutkarski vrlo promišljenim i lucidnim rješenjima, a sa minimalnim sredstvima, dočarao esenciju lutkarske umjetnosti.
 
NAGRADA ZA NAJBOLJU KREACIJU LUTAKA I MASKI
Nagrada se dodjeljuje Krešimiru Tomcu za predstavu „U kažnjeničkoj koloniji“ u izvedbi Kazališta Virovitica, Teatra Fort Forno i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Lutke Krešimira Tomca ne samo da su likovno dojmljive nego i korespondiraju sa animatorom te uvelike pridonose estetici i etici predstave.
 
NAGRADA ZA NAJBOLJU GLUMU - ANIMACIJU
Nagrada se dodjeljuje Silviju Švastu za animaciju u predstavi „Zatočenik kule Bro“ u izvedbi Gradskog kazališta Požega i predstavi „U kažnjeničkoj koloniji“ u izvedbi Kazališta Virovitica, Teatra Fort Forno i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Silvijo je u dvije različite uloge pokazao izniman animacijski potencijal i na taj način skrenuo pozornost da se na njega ubuduće može i te kako računati u svijetu lutkarske i dramske umjetnosti.
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.