Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstava "Tri žene" stiže u HNK Zadar

30.03.2023.

12:16

Autor: Radio Zadar

"Tri žene" stižu u HNK Zadar

"Tri žene" stižu u HNK Zadar

Foto: PR foto / -

U ponedjeljak, 3. travnja u zadarskom HNK gostuje predstava "Tri žene" nastala u koprodukciji Tigar Teatra, Teatra Fort Forno i Osječkog ljeta kulture, prema tekstu Vedrane Klepica i u režiji Roberta Raponje. U predstavi igraju Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić. Početak predstave je u 20 sati.

Dramski omnibus Tri žene govori o životu i radu vjerojatno tri najvažnije spisateljice različitih generacija ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće:

Dragojle Jarnević (1812.), Ivane Brlić-Mažuranić (1894.) i Marije Jurić-Zagorke (1954.)


Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu.


Riječ je zapravo o tri monodrame u interpretaciji sjajnih glumica različitog "glumačkog rukopisa" koje na sceni pronose oporu i važnu istinu o položaju žena u društvu, o rodnoj (ne)ravnopravnosti i društvenoj nejednakosti, o ženama koje pišu, o ženama koje misle, o ženama uopće, o kulturi, o društvu, o istini nekada, ali (nažalost) i danas.


Ulaznice su od danas u prodaji na blagajni HNK Zadar i online na Eventim.hr https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/tri-zene-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-607713/event.html?v=41433


Cijena ulaznice iznosi 10 eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.