Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavljen ZadrugArt: spoj Zadra i njegove nezavisne scene

07.02.2019.

14:18

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Brojne nezavisne udruge na području Zadra pred vratima su rješenja stambenog problema, ali i nedostatka opreme i materijala za rad. Riješit će to projekt ZadrugArt - platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra, koji bi trebao i riješiti i model upravljanja budućeg Centra za mlade.

ZadrugArt bi u sljedećih 20 mjeseci kroz 46 aktivnosti trebao okupiti 30-ak udruga nezavisne scene kako bi im se omogućilo što bolje sudjelovanje u gradskoj kulturi, kaže voditelj projekta i predsjednik Centra nezavisne kulture, Andrej Fric:

Projekt je koncipiran u tri modula: jačanje organizacije civilnog društva, uspostava sudioničkog upravljanja Centra za mlade i treći je izvedbeni dio ZadrugArt festivala koji će se odvijati tijekom dva ljeta. On je vezan za šesti mjesec i događanja na KvartArtu.

Grad Zadar je čvrsto stao iza ovoga projekta. Kroz suradnju očekujemo dobivanje cjelokupne slike što publika u gradu želi i treba, složni su Dina Bušić i Šime Erlić, predstavnici Grada na prezentaciji projekta:

Projekt koji će nam pomoći u odgovorima na pitanja kakvu kulturu mladih želimo u gradu, kako želimo da izgleda nezavisna kultura u gradu...
I na kraju imati operativnu strukturu i za buduće upravljanje Centra za mlade. To se ne smije raditi samo iz jedne institucije, iz Grada ili bilo koje druge institucije, nego je važna suradnja s predstavnicima udruga kako bi oni bili sudionik budućega Centra i budućih programa koji će se tamo odvijati.

Europski socijalni fond i Ministarstvo kulture prepoznali su važnost ZadrugArta pa su mu dodijelili skoro 1,9 milijuna kuna. Djelićem tog novca nabavit će se oprema namijenjena nezavisnoj kulturi; fotoaparat, projektor, platno, laptop, razglas, rasvjeta, pozornica i stolice. I ta oprema i prostor bit će spas brojnim udrugama koje su dosad bile beskućnice, ističe Iva Pejković iz Udruge ZaPis:

Pošto mi nemamo svoj prostor, ali definitivno imamo svoju publiku, možda ćemo se ipak nekako maknuti iz kafića i raznih sumnjivih, zadimljenih prostora. Svakako će nam ovo pomoći u budućim suradnjama.

Puna hvale je za projekt i Ana Šarić iz Kazališne udruge Igrajmo se. I dosad su bili prisutni na KvartArtu, a ovo je novi korak prema izlasku kazališta u javnost:

Na konferenciji je rečeno da će biti nekoliko predstava uvrštenih u projekt pa bismo se mogli i tu naći, dakle, nekakvi dodatni nastupi.

Osim predstava dio projekta je i stručni skup, radionice, tribine, studijska putovanja, koncerti i likovne kolonije. Nositelj ZadrugArta je Centar nezavisne kulture, a partneri su Grad Zadar, Gradska knjižnica i Koncertni ured Zadar.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.