Hrvatski radio

Radio Zadar

Premijera predstave "Kralj Ubu"

16.08.2013.

13:00

Autor: lm

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Večeras s početkom u 21 sat "Dragon teatar" će u dvorištu Osnovne škole "Petar Preradović" izvesti premijeru predstave "Kralj Ubu". U ovoj predstavi profesionalni zadarski debi imat će mladi zadarski glumci Mia Zara Burčul i Tomislav Kvartuč. Režiju potpisuje Maja Šimić.

Prošlo je točno 30 godina od posljednje izvedbe ovog djela u Zadru. Oživjet će ga mlada glumačka ekipa u čijoj su postavi dvoje zadarskih glumaca, Mia Zara Burčul i Tomislav Kvartuč, a zadrska publika, nakon 'Tko se boji Virginije Woolf', ponovno moze gledati izvrsnog Ivana Grčića u naslovnoj ulozi.

Predstava je nastala pod  pokroviteljstvom Grada Zadra, Zadarske Županije, Kazališta lutaka Zadar te O.Š. Petar  Preradović.

"Merdre!", "Sranje!", primordijalni je urlik kojim se na sceni prolama kralj Ubu, taj najproždrljiviji, najpohlepniji, najokrutniji i općenito najgnjusniji lik u povijesti modernog dramskog kazališta. Autor tog debelog, prostog, glupog, nezajažljivog, ubilačkog, surovog, hiperambicioznog, zlog, kukavičkog i na prvi pogled nemogućeg i pretjeranog lika, tog "infantilnog demona"i utjelovljenja modernog bezmjerja, jedan je strastveni biciklist, Alfred Jarry (1873.-1907.), začetnik teatra apsurda te preteča dadaizma i nadrealizma.

(Jarryjevi nadmužjaci 17.06.2013. Ozren Žunec )

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.