Hrvatski radio

Radio Zadar

Prijatelj je sreća najveća

02.11.2016.

13:09

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istaknuta pedagoginja, redovita profesorica u trajnome zvanju Sveučilišta u Zadru, napisala je novu knjigu "Summa pedagogica". Namijenjena je studentima, nastavnicima, roditeljima i svima koji rade s djecom s posebnim potrebama. Središnja je tema ove monografije inkluzija.

Kada dijete s autizmom ostvari svoje potencijale ili ono s Downovim sindromom pokrene vlastiti posao - to je inkluzija u pravom smislu riječi. O tome govori ova knjiga.

Inkluzija je pojam koji uključuje ne samo boravak te djece u školama što trenutno radimo nego uključuje i kompletnu rehabilitaciju i zapošljavanje. Nismo ništa napravili ako smo uložili ogromno znanje, ogroman trud..ako ih nismo osposobili za život - to je cilj. - objašnjava prof. dr. sc. Zora Zuckerman, autorica knjige.

Na gotovo 300 stranica ova monografija na kreativan, inovativan i originalan način govori o obrazovanju djece s razvojnim teškoćama. Znanstveno je utemeljena, nudi različite metodičke pristupe i strategije rada u praksi. Sve prate primjeri iz svakodnevnog života i autoričina iskustva. Sastavni je dio monografije slikovnica koja prati sve aspekte rane inkluzije, a namijenjena je u prvome redu zdravoj djeci i njihovim roditeljima.

Ovdje je zamolba zdravoj djeci da pomognu toj/ jer ona nisu na drugoj planeti, ona su među nama, u sudjedstvu, u obitelji, bolest nije sramota i mi moramo konačno prihvatiti jednake šanse za sve ljude/ To je ono što želim promijeniti. - dodaje profesorica Zuckerman.

Inkluzija kao teorija jednakih mogućnosti za svu djecu nešto je na čemu još treba raditi, kaže autorica. Počnimo od svojih stajališta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.