Hrvatski radio

Radio Zadar

Priznanje djeci i mladima, sadašnjim i bivšim polaznicima "Igrajmo se"

31.12.2020.

10:38

Autor: HRT Radio Zadar

Facebook

Facebook

Foto: - / -

Matija Šango Šimurina, voditeljica Kazališne udruge IGRAJMO SE Zadar ovih je dana osvojila nagradu Hrvatskoga centra za dramski odgoj za poseban doprinos promicanju dramskoga odgoja i kazališnog stvaralaštva djece i mladih u lokalnoj zajednici.

Matija Šango Šimurina će u 2021. godini obilježiti 20 godina pedagoškog rada. U svijet dramske pedagogije ušla je kao studentica i amaterska glumica i neko vrijeme članica profesionalnog kazališnog ansambla HKK Zadar. Paralelno sa studijem hrvatskog jezika i književnosti i kazališnim amaterizmom kao glumica, postaje članicom HCDO- a koji joj omogućuje dodatnu edukaciju i nadogradnju pedagoškog, dramskog i kazališnog znanja. Neposredno po završetku studija zajedno s kolegama iz ansambla na poticaj Gorana Golovka (kazališni redatelj) pokreće radionicu IGROM PROTIV NASILJA (pod financijskom podrškom Europske zaklade/ Europski projekt) pri ondašnjoj HRVATSKOJ KAZALIŠNOJ KUĆI ZADAR (ravnateljica: Jadranka Svaguša) u veljači 2001., gdje stasaju prve neformalne generacije IGRAJMO SE ZADAR koja svoj formalni oblik poprima 2003. godine kao udruga koju uspješno vodi do danas.

Udruga svoje principe rada zasniva na dramskoj pedagogiji za što je stručno osposobljena voditeljica i predsjednica Matija Šango Šimurina. Uz kazališne predstave organizira radionice koje uglavnom vode glumci proizišli iz IGRAJMO SE, kao i suradnici, umjetnici različitoga profila. Sastavni dio rada uz kazališne predstave posljednjih godina jest i filmska umjetnost kojom dodatno potiče autorske projekte i nadograđuje prethodno spomenuti rad. Jedan od takvih projekta je i NOBI, osmišljen 2013. godine kao poticaj kazališnoj umjetnosti i autorskom stvaralaštvu, a prepoznatljiv po dodjeli nagrade (zlatnog kipića) za glumačka ostvarenja.

IGRAJMO SE ZADAR okuplja godišnje preko stotinu djece. Zanimanje za rad u konstantnom je porastu, ima svoju stalnu publiku, a kazališne predstave uvijek su igrane pred rasprodanim HNK ZADAR. Djeluje u unajmljenom prostoru, ograničena vremenom i prostorom, ali zato podržana ljubavlju prema djeci i mladima, stvaranju i umjetnosti. Kao da nema djeteta koje nije prošlo kroz Igrajmo se u Zadru na čijem su području već 20 godina jedini promotri dramske pedagogije i takvog tipa rada s djecom i mladima. Iz nje su potekla poznata glumačka imena kao i ona koja će to tek postati (trenutni studenti glume/akademija): Mia Burčul - gluma/Sidney, Anica Kovačević - gluma/Zagreb, Tomislav Kvartuč - gluma/Zagreb, Ana - Marija Fabijanić - dramaturgija/Zagreb, Doris
Pinčić - gluma/Osijek, Silvio Mumelaš - gluma/Zagreb, Ana Marija Jurišić - gluma Osijek,Nadine Mičić - gluma Sarajevo, Lucija Matković - gluma Osijek, Ivan Bašić - gluma / Madrid.Trenutni studenti: Iman Louise Rozga – Liberal Arts and Sciences /New York, Lara Nekić, gluma Zagreb, Luka Knez - gluma /Zagreb, Marta Klapan, Film production Darby.

Ova nagrada je prije svega priznanje struke, ljudi koji žive kazališnu umjetnost, rad s djecom i mladima, svjesni važnosti ovakvog tipa rada, umjetnosti, odgoja i razvoja publike ili jednom riječju ulaganju u budućnost. Priznanje djeci i mladima, sadašnjim i bivšim polaznicima IGRAJMO SE ZADAR kao i onima koji će nam se pridružiti. Za ovaj uspjeh zaslužni su i suradnici kao i svi oni koji su bili i jesu dio ostvarenja IGRAJMO SE ZADAR.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.