Hrvatski radio

Radio Zadar

InForoom - nova sustavna podrška organizacijama civilnog društva

18.03.2022.

15:31

Autor: Maja Milin

InForoom projekt

InForoom projekt

Foto: Maja Milin / -

U atriju Gradske knjižnice Zadar danas je predstavljen projekt InForoom - Izgradnja sustavne podrške organizacijama civilnog društva, čiji je nositelj udruga ZOE Centar za unapređenje i razvoj zajednice, a partner Grad Zadar.


InForoom projekt

InForoom projekt

Foto: Facebook / -

Ako je pitati predstavnike civilnog sektora, brojne zadarske udruge, najveći izazovi u radu su nedostatak financija, ljudstva i prostora za rad.


- Smanjivanje financijskih sredstava za projekte od strane nacionalnih institucija i u zadnjih desetak godina sve manje i manje projekata za mlade se odobrava i taj izraženi diskontinuitet u financiranju. 


Nema stalnih financijskih prihoda, a to nije dugoročno održivo kad gledate da morate privući mladu osobu koja se mora ne samo kreativno izraziti nego i od nečega živjeti. 


Ključno je diversificirati izvore financiranja a da bi se to omogućilo treba dosta vremena i edukacije osoba koje bi trebale raditi tu diversifikaciju prihoda. 


Rad u udruzi zahtjeva niz vještina koje na nekom radnom mjestu, koje je dosta specifično, ne morate imati. 


Te osobe moraju imati dugoročniju viziju prema kojoj teže i kad je potrebno podmetnuti leđa da bi se ta vizija održala, kažu Morana Rogić Vihar iz udruge CINAZ, Andrej Fric iz Centra nezavisne kulture i Silvestar Petrov iz udruge Prizma.  


Upravo su oni na današnjem predstavljanju projekta InForoom dali pozitivne primjere suradnje civilnog i javnog sektora te provedbe brojnih EU projekata.
InForoom projekt

InForoom projekt

Foto: Facebook / -

Uoči otvorenja Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade, ovaj se projekt čini ključnim u edukaciji i povezivanju pripadnika svih sektora, kaže Dina Bušić, pročelnica za Kulturu i šport grada Zadra.


- Ono što očekujem od strane ovog projekta je da se podigne svijest o diversifikaciji sufinanciranja koja nije najpovoljnija kod naših udruga. 


Zato je ovaj projekt strašno važan jer bi se moglo dogoditi da uđemo u Centar za mlade i da opet imamo cijeli niz udruga koji onda opet sve očekuje od osnivača tog istog Centra za mlade, kaže Bušić.


Ukupna vrijednost projekta InForoom iznosi 400 tisuća kuna, a bespovratna sredstva za provedbu osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i Europskog socijalnog fonda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.