Hrvatski radio

Radio Zadar

Prva radionica vertikalnog plesa za djecu u Zadru

24.07.2021.

10:28

Autor: Maja Milin

Marko Lorenzo Blaslov

Marko Lorenzo Blaslov

Foto: - / -

Tijekom vikenda (24.-25. srpnja) na Višnjiku se odvija "Vertical Discovery Kids" radionica vertikalnog plesa za djecu od 8 do 11 godina, na bočnom zidu stepeništa podno krovišta. Riječ je o prvoj takvoj radionici u Hrvatskoj koju organizira umjetnička organizacija Histeria Nova.

Prva radionica vertikalnog plesa za djecu i mlade donosi mnoštvo uzbudljivih iskustava za roditelje i djecu željnu avanture i nečeg, u pravom smislu riječi, „naopako“ novog.

- Tri sata dnevno boravka i suspenzije u alpinističkom pojasu nije lagan zadatak niti za profesionalne vertikalne plesače, a kamoli za dijete. Vertikalni ples je umjetnost plesa svugdje i u svakom pogledu, ističe Marija Šćekić, predsjednica umjetničke organizacije Histeria Nova koja po prvi put u Hrvatskoj organizira radionice vertikalnog plesa za djecu. 

Jutro na Višnjiku tako prolazi u zagrijavanju i pripremi tijela za alpinistički pojas, nakon čega slijedi istraživanje svih mogućnosti kretanja koje pruža ples na i po zidu. Kroz vježbe, improvizacije i igre, djeca će ovaj vikend u jutarnjim satima (9 - 11,30) otkriti zanimljive i zabavne mogućnosti kretanja te radosti vertikalnog plesa, dok će roditelji i svi znatiželjnici moći promatrati ovu jedinstvenu plesnu disciplinu i uživati. 

Pored spomenutih radionica, u Zadru ovih dana boravi profesionalna plesačica vertikalnog plesa Francuskinja Sarah Bruat koja u sklopu umjetničke rezidencije treći put posjećuje Zadar. Njena ideja razrade plesne koreo-ideje pod nazivom „The Fall“ će se razrađivati tijekom 2021. godine na krovu dvorane Krešimira Ćosića, a rezultati istraživanja poslužit će kao preliminarni materijal za daljnju razradu tijekom listopada 2021. i ljeta 2022. u sklopu projekta „Biennale novog pokreta“ u koprodukciji Histeria Nove (Hrvatska), Aeriosa Dance Society (Kanada) i Jyskynna Dance Co iz Cornwalla (Engleska).  

Razgovor s Marijom Šćekić poslušajte u nastavku. 

 

Marija Šćekić

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.